Unul dintre factorii care determina cate ore pe saptamana petrece un copil in fata calculatorului sau a televizorului este existenta unui televizor in dormitorul copilului, potrivit unui studiu.

Un copil din Romania petrece aproape 23 de ore pe saptamana in fata calculatorului sau televizorului, in timp ce in Olanda si Belgia timpul petrecut este de circa 15 ore.

"In Romania, un copil petrece circa 22,7 ore pe saptamana in fata unui ecran (calculator sau televizor), in vreme ce in Olanda si Belgia timpul petrecut este de circa 15 ore. Tara noastra este surclasata doar de Bulgaria, cu 25 de ore. Timpul petrecut in fata calculatorului este monitorizat egal la nivelul grupurilor socio-economice tinta: 50 la suta dintre parinti controleaza timpul petrecut de copiii lor in fata ecranului", arata rezultatele studiului, realizat in cadrul proiectului EPHE, implementat in Romania de Fundatia Prais.

Initiatorii studiului au stabilit ca este important controlul parental in ceea ce priveste timpul petrecut de copil in fata unui ecran, iar existenta unui televizor in dormitorul copilului sau urmarirea programelor TV in timpul meselor in familie au fost identificate ca factori determinanti, scrie MEDIAFAX.

Potrivit studiului, situatia economica si educationala a familiei poate fi asociata cu aproximativ 25 la suta din prevalenta obezitatii la barbati si 50 la suta la femei.

Populatiile defavorizate nu au acces, in suficienta masura, la metodele de preventie traditionala, din cauza ratei reduse de participare sau a nivelului de intelegere scazut, astfel copiii nascuti intr-o familie cu o situatie socio-economica scazuta se afla intr-o pozitie dezavantajata in ceea ce priveste prevalenta obezitatii.

"Mediul parental in care se naste si se dezvolta un copil este esential. Inegalitatile in sanatate apar si din cauza conditiilor economice si al nivelului de educatie al familiilor. Modificarea perceptiilor si a comportamentelor necesita mult timp. Studiul EPHE arata ca, odata ce obiceiurile bune sunt incorporate in practica zilnica a familiei, acestea pot fi durabile - un semnal pozitiv pentru o abordare bazata pe familie si pe comunitate in ceea ce priveste prevenirea obezitatii din copilarie si in randul populatiilor", arata presedintele Fundatiei Prais, Silvia Bucur.

Citeste si:
Oana Moșneagu și Vlad Gherman se pregătesc să devină părinși: Vrem...
Oana Moșneagu și Vlad Gherman...

Studiul a mai aratat ca accesul constant la informare, educatie si activare de la varste fragede in schimbarea obiceiurilor de stil de viata, precum si crearea unui mediu favorabil pentru starea de sanatate generala a familiilor sunt benefice, iar prin intermediul unor actiuni directe in mediul scolar si in comunitate, practicile parentale de acasa se pot imbunatati.

Sondajul EPHE este o analiza de explorare si identificare a inegalitatilor de comportament si a factorilor determinanti ai acestora, la nivelul unor categorii socio-economice selectate, aplicand acelasi chestionar in fiecare an pe acelasi esantion. In total, 1.266 de copii si familiile lor din sapte tari au fost chestionati, respectiv 631 de baieti si 635 de fete, cu o medie de varsta de 7-9 ani.

Sondajul a fost facut in cadrul proiectului "EPODE pentru promovarea egalitatii in ceea ce priveste starea de sanatate" (EPHE), implementat in Romania de Fundatia Prais. Au fost monitorizate metodologiile si rezultatele implementarii proiectului educational extracurricular SETS pe un esantion reprezentativ de 180 de familii din orasul Otopeni. Simultan, aceeasi cercetare s-a facut in alte sase comunitati similare din Belgia, Franta, Olanda, Portugalia, Grecia si Bulgaria, evaluandu-se eficienta interventiilor bazate pe comunitate, pentru a reduce decalajul legat de sanatate, respectiv prevenirea obezitatii infantile in randul populatiilor defavorizate.

Citeste si:
Ada Galeș a trăit experiența vieții sale în America Express. Ce...
Ada Galeș a trăit experiența...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.