Premieră în domeniul medicinei! Malawi a lansat în premieră mondială primul vaccin împotriva malariei. Numai în urmă cu doi ani, 2.500 de copii au murit din cauza acestei boli.

A fost inventat primul vaccin contra malariei

La acest vaccin s-a lucrat mai bine de 30 de ani pentru ca într-un final studiile și experimentele să dea roade. Vaccinul lansat în premieră mondială este destinat copiilor care sunt şi cei mai afectaţi de această boală. Potrivit primelor teste, puţin peste 30% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 17 luni au fost într-adevăr protejaţi.

În urmă cu doar 2 ani, în jur de 2.500 de copii au decedat din cauza malariei. Autorităţile din Malawi sunt de părere că vaccinul îi va ajuta să lupte împotriva afecțiunii. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), copiii mai mici de cinci ani au reprezentat aproximativ 80% din totalul deceselor cauzate de malarie în Africa.

Ce este malaria?

Malaria este o boală infecțioasă transmisă de țânțarul Anopheles, care se manifestă prin friguri puternice și intermitente. Aceasta este o boală infecțioasă larg răspândită în regiunile tropicale și subtropicale. Între 300 și 500 de milioane de persoane sunt infectate anual, iar aproximativ 1 - 3 milioane mor în fiecare an, cei mai mulți fiind copii din Africa sub-sahariană.

Pentru a reduce riscul infectării pot fi folosite anumite medicamente, dar acestea sunt prea scumpe pentru cei mai mulți dintre oamenii care trăiesc în zonele de risc. Malaria este tratată cu medicamente antimalarice cum ar fi hidroxiclorochina. În ultimul timp rezistența la aceste medicamente este tot mai răspândită. O metodă considerată eficientă este combaterea înțepăturilor de țânțari prin aplicarea pe haine a substanței dietiltoluamid.

Care sunt simptomele malariei

Malaria cauzează simptome ce includ, de obicei febră, oboseală, stări de vomă și dureri de cap. În cazuri grave, aceasta poate cauza piele îngălbenită, convulsii, comă sau deces. Aceste simptome apar, de obicei, la un interval de zece și până la cincisprezece zile din momentul înțepării.

Citeste si:
Constanția, interviu sincer despre emisiunea Bravo, ai stil: „Îmi...
Constanția, interviu sincer...

La acele persoane care nu au fost tratate în mod corespunzător, boala poate recidiva câteva luni mai târziu. La cei care au supraviețuit recent unei infectări, reinfectarea cauzează, de obicei, simptome mai blânde. Această rezistență parțială dispare după câteva luni și până la câțiva ani, dacă nu există o expunere continuă la malarie.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Noiembrie 2022 - 03 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.