Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat joi că vaccinul împotriva variolei maimuței va ajunge în România ca în celelalte state membre ale Uniunii Europene. Este vorba despre aproximativ 2.000 de doze de ser. În ceea ce privește cazul înregistrat la granițele țării noastre, în Ungaria, oficialul a spus că nu trebuie luate măsuri suplimentare.

Alexandru Rafila: Vaccinul împotriva variolei maimuței va ajunge în România ca în celelalte state membre UE

„România va primi o anumită cantitate de vaccinuri în mod gratuit. Este o disponibilitate limitată de vaccin la nivelul UE. Probabil că vom primi gratuit o cotă parte similară cu populaţia României din totalul populaţiei Uniunii Europene. Probabil ceva în jur de 2.000, 2.000 şi ceva de doze, cu precizarea că pentru un contact este necesară administrarea a două doze de vaccin la un anumit interval de timp pentru a realiza protecţia. (...) Va ajunge şi în România la fel ca şi în celelalte state membre ale Uniunii Europene, în acelaşi timp", a spus Rafila la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Conform acestuia, nu trebuie luate măsuri suplimentare pentru că a fost descoperit un caz într-o țară vecină. „Nu are niciun fel de relevanţă lucrul acesta că a apărut la graniţă. Virusul nu trece graniţa. Este importantă identificarea cazului de infecţie şi a contacţilor, eventual vaccinarea lor. Nu trebuie măsuri suplimentare pentru faptul că a existat în apropierea României un astfel de caz", a afirmat ministrul Sănătăţii.

Cât despre „gripa tomatelor”, Alexandru Rafila a spus că este vorba despre o alertă în India: „Cred că este vorba despre o alertă din Asia şi deocamdată aşteptăm.... Este în India. (...) Pe măsură ce Centrul European de Control al Bolilor ne va furniza informaţii suplimentare legate de modul în care o posibilă infecţie poate să afecteze Uniunea Europeană, vom lua şi noi aceleaşi măsuri similare cu cele ale celorlalte state membre al Uniunii Europene. Deocamdată, nu avem o astfel de informare”.

Simptome variola maimuței

Există două tipuri de virus pentru această boală, cel din Africa de Vest și cel din bazinul Congo, Africa Centrală. Chiar dacă tipul vest-african al virusului variolei maimuței duce uneori la boli grave la unele persoane, boala este de obicei auto-limitantă. În medie, 1% dintre cei infectați cu tipul vest-african și până la 10% dintre cei infectați cu virusul din bazinul Congo au murit.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Cel puțin patru teritorii din regiunea europeană au raportat până acum cazuri confirmate ori suspecte de variola maimuței: Grecia, Portugalia, Spania, Suedia și Marea Britanie. Cazuri au fost raportate și în Canada și Statele Unite.

Simptomele sunt adesea ușoare, chiar dacă leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase ori leziuni pe orice parte a corpului, inclusiv în contextul actual particular, în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Cum a început epidemia?

Investigațiile sunt în curs de desfășurare, dar pentru moment se cunoaște că cele mai multe cazuri sunt depistate prin intermediul serviciilor de supraveghere a bolilor cu transmitere sexuală.

Citeste si:
Val de infectări cu COVID-19 în România! Ce spune ministrul...
Val de infectări cu COVID-19...

Acest lucru este neobișnuit și se fac investigații suplimentare pentru a determina sursa probabilă de infecție, ce evenimente ar fi putut contribui la amplificarea transmiterii și cum să se limiteze răspândirea ulterioară.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Iunie 2022 - 11 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.