Politica 7 Iulie 2022 09:18 de Clara Vacaru
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, face din nou apel către populație privind folosirea cu responsabilitate a apei potabile.

Tanczos Barna spune că sunt zone unde pompele de apă pompează de două sau de trei ori mai multă apă, pentru a satisface nevoia de a uda grădina, gazonul, castraveţi, morcoviii, roşii. Acest lucru, spune el ”denotă nepăsare” şi a dat ca exemplu faptul că la el acasă, în judeţul Harghita, are gazonul uscat, galben şi nu l-a udat cu apă de la robinet.

Ministrul Mediului spune că seceta afectează serios anumite zone și că ”doar în momentul în care ducem lipsă de ceva realizăm cât de importante sunt resursele, iar apa dulce este cea mai importantă resursă a planetei”.

”Situaţia este complicată, nu spun că este foarte gravă pentru că nu este generalizată la nivel naţional. Avem zone afectate de o deficienţă de precipitaţii, avem secetă pedologică, nu putem spune că toată ţara, judeţele din Moldova, partea de sud a ţării”, a arătat Tanczos Barna.

Retail jobs

(...) ”Sunt zone unde pompele de apă pentru unele localităţi sau regiuni pompează de două sau de trei ori mai multă apă, pentru a satisface nevoia de a uda grădina, de a uda gazonul, de a uda castraveţii, morcovii, roşiile, lucruri care sunt de înţeles la un moment dar în situaţia în care toată lumea face acest lucru, face imposibilă susţinerea pe termen mediu şi lung a rezervelor de apă potabilă”.

”Sigur, apa e necesară şi pentru grădinărit şi gazonul de la vilă, dar acele surse de apă pot veni din altă parte, nu din apa potabilă, pot veni dintr-un puţ personal, din puţul forat, dintr-un râu apropiat sau pot fi aduse cu cisternele, pentru că apa potabilă trece printr-un proces de siguranţă, de filtrare”, a declarat ministrul.

Tanczos Barna: La mine, gazonul este uscat, nu l-am udat cu apă de la robinet,

”Cu siguranţă, îmi place şi mie iarba verde, cine îşi construieşte o vilă, îi place să aibă iarba verde non stop. Este o iresponsabilitate şi de aceea am făcut zilele trecute de mai multe ori apel la un comportamenr responsabil. La mine, gazonul este uscat, în judeţul Harghita, este uscat, galben şi nu l-am udat cu apă de la robinet, pentru că, dacă vorbesc despre acest lucru, vreau să mă comport la fel”, a afirmat el.

Citeste si:
Ca să nu se vadă cât de şubred e podul peste Gilău, autoritățile au...
Ca să nu se vadă cât de...

Întrebat dacă se va ajunge la o raţionalizare a apei, Barna a afirmat că situaţia nu cere intervenţia atât de bruscă, dar ”cere în anumite localităţi restricţii”.

”Pe timpul nopţii se opreşte apa pur şi simplu. Se realimentează bazinele de captare, rezervoarele şi pe timpul zilei are toată lumea apă potabilă. Acolo unde nu se poate altfel, se va trece la măsuri de restricţionare, aceste măsuri sunt decise de autoritatea locală cu furnizorul de apă. Nu suntem nici pe departe în situaţia în care la nivelul Guvernului să aplicăm restricţii sau raţionalizarea apei”, a spus Tanczos Barna.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Iulie 2022 - 10 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.