Majorate de la 20 la 30 de lei, bonurile de masă s-au dovedit a fi o amăgire pentru mulți români. Angajatorii le-au transmis că nu au cum să suplimenteze plata, dat find că o asemenea acțiune i-ar aduce în pragul falimentului.

Majorarea bonurilor de masă, votată în Parlament, dar neaplicată de angajatori

Bonurile de masă acordate angajaților au fost majorate, pentru unii, până la 30 de lei, de la 20 de lei, cât era până nu de mult valoarea maximă, confirmă legea promulgată de către președintele României, Klaus Iohannis.

„Guvernul nu a uitat să implementeze măsura, Guvernul este în implementarea măsurii. Suntem în dinamica activităților după programe succesive din ceea ce am spus că vom face și în primul pachet social și al doilea pachet social, Sprijin pentru România, și al treilea pachet cu 700 lei pentru pensionari. Săptămâna viitoare, va intra în vigoare măsura și va fi valabilă începând cu luna iulie”, declara ministrul Muncii, Marius Budăi, la Antena 3.

Legea stabilește că valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate trece de suma de 30 de lei. Așadar, valoarea unui tichet de masă a fost majorată la cel mult 30 de lei de la 1 iulie.

Prin excepție, organizațiile sindicale legal constituite pot acorda din fonduri proprii, ocazional, tichete cadou membrilor proprii care nu au calitatea de angajaţi ai organizaţiei sindicale, prevede actul normativ. Frecvenţa acordării tichetelor cadou şi valoarea lor se stabilesc de către conducerea organizaţiei sindicale.

1 din 3 români primesc și acum bonuri de masă de 20 de lei

Înainte de 1 iulie, valoarea unui bon de masă era de 20,17 lei, iar valoarea totală a tichetelor de masă acordate lunar, pentru 22 de zile lucrătoare, unui angajat era de 443,74 de lei.

Cu un tichet de masă în valoare de 30 de lei, românul scapă de grija mesei de la prânz. Lunar, ar putea face o economie de aproximativ 700 de lei, însă patronii se feresc să mai adauge la fiecare bon alți 10 lei, cum a decis Guvernul.

Citeste si:
Iulia Albu, primele declarații după ce a luptat în cursa pentru...
Iulia Albu, primele...

Mulți sunt nemulțumiți. 1 din 3 angajați dintr-un total de câteva milioane continuă să primească bonuri de masă în valoare de 20 de lei, chiar dacă valoarea compensațiilor a crescut cu 50% din votul dat de aleși. Totuși, hotărârea mai-marilor nu-i obligă pe angajatori să crească valoarea beneficiului salarial, astfel că mulți șefi au transmis muncitorilor că nu-și permit.

Orice ajutor financiar, pe lângă salariu, este binevenit. Un angajat care primea până acum bonuri în valoare de 443 de lei pentru 22 de zile lucrătoare, de la 1 iulie primește tichete în valoare de 660 de lei.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Decembrie 2022 - 02 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.