Partidul National Liberal a anuntat ca declanseaza demersurile necesare pentru respectarea angajamentelor internationale asumate de Romania, in contextul in care considera ca "este revoltator modul in care Curtea Constitutionala sfideaza Comisia de la Venetia, Consiliul Europei, Comisia Europeana si principalii parteneri strategici ai Romaniei".

"Am luat act cu neplacuta surprindere de deciziile Curtii Constitutionale in privinta modificarilor aduse Legilor Justitiei, respectiv a Legii privind statutul judecatorilor si procurorilor si a Legii privind CSM. Consideram revoltator modul in care o majoritate a judecatorilor Curtii Constitutionale, institutie fundamentala care este parte a statului roman, a inteles sa sfideze Comisia de la Venetia in privinta evaluarii realizate asupra modificarii Legilor Justitiei. Aceasta atitudine vine in contradictie atat cu apelurile inaintate de partidele de Opozitie, de societatea civila, de presedintele Romaniei, cat si cu apelul Comisiei Europene, al Consiliul Europei, precum si al principalilor parteneri ai Romaniei din UE si NATO", precizeaza PNL intr-un comunicat de presa transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, "in mod repetat, judecatorii Curtii Constitutionale au fost rugati sa tina cont de evaluarea expertilor Comisiei de la Venetia, for cu autoritate recunoscuta in evaluarea standardelor democratice si de drept".

"Partidul National Liberal a solicitat suspendarea cauzelor aflate pe rolul CCR, tinand cont de faptul ca a obtinut prin intermediul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei sesizarea Comisiei de la Venetia. Un astfel de demers ar fi fost in concordanta cu practica Curtii Constitutionale, care a apelat la randul sau, in alte cazuri, la evaluarea Comisiei de la Venetia si a tinut cont de opinia acesteia. In plus, PNL a adus in atentia Curtii Constitutionale precedente referitoare la sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene, cu referire la modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, fapt care ar fi reclamat suspendarea judecarii cauzelor pana la primirea unui raspuns al CJUE. Acest lucru s-ar fi justificat cu atat mai mult cu cat inclusiv Comisia de la Venetia a semnalat prevederi care duc la incalcarea statului de drept in aceasta privinta", arata comunicatul PNL.
Liberalii mai spun ca o situatie similara priveste modificarile aduse Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, de asemenea criticate in raportul Comisiei de la Venetia.

"Avand in vedere situatia de fapt si epuizarea parghiilor pe care le are la dispozitie Partidul National Liberal, in calitate de partid parlamentar, precum si reprezentarea de care beneficiaza la nivelul forurilor europene, vom declansa demersurile necesare pentru respectarea angajamentelor asumate de Romania ca membru al Uniunii Europene, in acord cu votul exprimat de romani pentru aderarea la UE si NATO", conchide sursa citata.

Curtea Constitutionala a Romaniei a respins miercuri, ca inadmisibila, sesizarea PNL si USR asupra modificarilor aduse Legii 303/2004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor.

CCR a luat in discutie obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii 303/2004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor, obiectie formulata de 92 de deputati apartinand grupurilor parlamentare ale PNL si USR si unui deputat neafiliat.

Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.