"In Germania, urmarirea penala a abuzului in serviciu este reglementata prin intermediul mai multor paragrafe din legi fiscale, din dreptul disciplinar si din codul penal. Pedepsele ajung de la amenzi modeste pana la masuri disciplinare si chiar pedepse considerabile cu privare de libertate", precizeaza Ambasada Germaniei la Bucuresti, intr-o postare pe Facebook.

In urma cu cateva saptamani, 12 tari partenere au facut apel la Romania sa ia in vedere "potentialul impact negativ al amendamentelor la legislatia penala".

"Noi, partenerii si aliatii internationali ai Romaniei, facem apel la toate partile implicate in modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala sa evite schimbarile care ar slabi statul de drept sau capacitatea Romaniei de a lupta impotriva infractionalitatii si coruptiei. Romania a demonstrat un progres considerabil in combaterea coruptiei si construirea unui stat de drept eficient. Ii incurajam pe romani sa continue pe aceasta cale", s-a aratat intr-un comunicat de presa.