Fostul ministru al Educatiei Alexandru Athanasiu a fost pus sub acuzare pentru abuz in serviciu in dosarul "Microsoft 2”.

La iesirea de la Directia Nationala Anticoruptie Alexandru Athanasiu a spus ca procurorii nu ii aduc nicio acuzatie ca ar fi luat vreun leu in cazul licentelor IT pentru scoli. Alexandru Athanasiu a spus ca nu a dat o declaratie in dosar, pentru ca trebuie sa vada pe larg acuzatiile, urmand sa revina in fata anchetatorilor petnru a fi audiat, scrie News.ro.

Fostul ministru al Educatiei a plecat de la DNA dupa aproape doua ore, el reafirmand ca nu este vinovat si ca procurorii nu il acuza ca a luat mita, ci doar ca a semnat hotararea de guvern care prevedea ca se acorda gratuit licente pentru computerele din scoli.

Alexandru Athanasiu a precizat ca procurorul de caz i-a spus ca acele licente pentru scoli nu erau intru totul necesare. Fostul ministru a precizat ca, atunci cand a semnat, l-a convins un document din Ministerul Educatiei si unul din Ministerul Telecomunicatiilor. El a precizat ca s-a facut un recensamant al computerelor din reteaua de invatamant si Ministerul Telecomunicatiilor a stabilit ce tip de licenta Microsoft educationala este compatibila cu configuratia acelor computere.

"In fata unui astfel de document, care spune ca sunt necesare, va spun drept, nu sunt un mare specialist in IT, eu am fost de buna-credinta, intotdeauna am fost”, a mai spus Athanasiu.

Intrebat daca este acuzat de toate faptele anuntate in urma cu doi ani de procurorii DNA atunci cand au cerut aviz pentru urmarirea penala, Athanasiu a spus ca "au cazut alea", dar ca fapta de abuz in serviciu „nu este o fericire”.

Alexandru Athanasiu a precizat ca procurorii nu au stabilit inca prejudiciul din dosarul "Microsoft 2” si, la acest moment, nu stie cine il va insoti, eventual, „in aceasta lista de persoane”.

"Acum nu vreau sa pozez in victima, nu sunt o victima, dar in mod normal in minister eu am conceput functia de ministru ca om ce are o viziune, ce lanseaza idei, proiecte de legi, programe de implementare spre ameliorarea sistemului pe care il administreaza. (…) Am explicat si procurorului, care a fost extrem de profesionist, ca nu am probe prea multe, pentru ca nu am plecat cu copii ale unor documente din minister”, a adaugat Athanasiu.

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

Alexandru Athanasiu a spus, la intrarea in sediul DNA, ca el a semnat un memorandum care prevedea ca trebuie facut un recensamant al numarului de computere in scoli pentru a se sti exact numarul de licente necesare.

"S-a facut de secretarul general al ministerului, impreuna cu Ministerul Telecomunicatiilor, iar apoi noi nu am avut bani - ca de aceea spun ca Ministerul Educatiei nu a dat niciun ban - si s-a gasit solutia. Suma necesara achizitionarii, de 19 milioane si ceva de dolari, platiti in noua rate - a inceput sa fie platita la un an de la achizitionare. Au fost achizitionate la sfarsitul lui noiembrie 2004 si prima rata de achizitie s-a platit in noiembrie sau octombrie 2005, deci noua rate pana in anul 2009. S-a platit pentru ca a fost un credit furnizor finantat de Microsoft si acest domn (Claudiu Florica, n.r.), dealerul lui, care inteleg ca sta in zona, in zona crepusculara”, a adaugat Athanasiu.

Citeste si:
SURSE: Corneliu Porumboiu și producătorul de film Ada Solomon, puși...
SURSE: Corneliu Porumboiu și...

Intrebat daca l-a cunoscut personal pe Claudiu Florica si daca a negociat cu el necesarul de licente IT pentru scoli, Athanasiu a spus ca nu l-a cunoscut, dar ar fi vrut sa poata sa ii spuna ca "il va bate Dumnezeu”, pentru ca el este cel care a profitat cel mai mult, are toti banii la el si este liber, ceea ce nu este normal.

"Niciodata nu a negociat cu mine. (…) Daca l-as fi cunoscut dupa pe Florica, i-as fi spus vreo doua vorbe, ca il va bate Dumnezeu, pentru ca nu este normal ca cine a profitat cel mai mult cu o mare magarie in dauna bugetului Romaniei sa fie liber si cu toti banii la el. Asta este o infrangere a ideii de dreptate pe care oameni din aceasta cladire, cred ei, ca incearca sa o puna in valoare si sper sa o puna in valoare. Unii mi-au fost studenti si asa i-am invatat. Sper sa fie asa. Cand ies, daca voi iesi, o sa mai vorbim”, a mai spus Athanasiu, la intrarea in sediul DNA.

Audieri in lant in dosarul "Microsoft 2"

Claudiu Florica, fostul sef al companiei Fujitsu in Romania, este audiat la DNA in dosarul "Microsoft 2”. In acelasi dosar a fost luni la DNA, Ovidiu Artopolescu, fost manager al Microsoft Romania si fost secretar de stat la Ministerul Comunicatiilor.
Citeste si:
DNA verifică averea lui Dumitru Buzatu
DNA verifică averea lui...

De asemenea, fostul director al companiei Microsoft, Silviu Hotaran, a fost luni la DNA, pentru a fi pus sub acuzare in dosarul "Microsoft 2”, el declarand, dupa ce a fost audiat de anchetatori, ca nu a dat si nu a luat niciodata spaga.

Dosarul “Microsoft 2” este desprins din cauza in care, in 3 septembrie, au fost condamnati definitiv fostul primar al municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, la sase ani de inchisoare, fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu la trei ani, pe Dorin Cocos si Nicolae Dumitru la doi ani si patru luni de inchisoare cu executare.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi pretins si primit noua milioane de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltarii Regionale si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de Claudiu Florica incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor.

Citeste si:
Dumitru Buzatu, prins în flagrant luând mită. Acesta a fost reținut...
Dumitru Buzatu, prins în...

In dosarul “Microsoft 2” sunt cercetate mai multe persoane, printre care si fostii ministri Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Serban Mihailescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Daniel Funeriu si Adriana Ticau, acestia fiind suspectati de abuz in serviciu legate de aprobarea unor proiecte pentru licente Microsoft.

In septembrie 2014, DNA a cerut avize pentru urmarirea penala a celor fostilor ministri. Presedintele a avizat, in 3 octombrie 2014, cererea DNA pentru fostii ministri Adriana Ticau, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Daniel Funeriu. Camera Deputatilor a aprobat, in 13 octombrie 2014, cererea de incepere a urmaririi penale a lui Valerian Vreme. In 19 noiembrie 2014, Plenul Senatului a avizat inceperea urmarii penale in cazul Ecaterinei Andronescu si a lui Serban Mihailescu.

Procurorii DNA au cerut atunci aviz presedintelui pentru inceperea urmaririi penale in cazul lui Alexandru Athanasiu, ministru al Educatiei si Cercetarii in perioada 2003 - 2005, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani. Potrivit procurorilor, Athanasiu ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului "Sistem Educational Informatizat” si respectiv pentru proiectul ce a vizat licentierea Microsoft, ar fi initiat si avizat proiecte de Hotarari de Guvern prin care a urmarit favorizarea firmelor Compaq si Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora, faptele sale avand drept consecinta prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achizitiei de servicii si produse la preturi peste valoarea de piata: licente cu circa 30 – 40% mai scumpe, calculatoare si produse software la preturi cu pana la 50% mai mari decat cele pentru aceleasi produse sau produse similare de pe piata.

Potrivit DNA, contractul-cadru de inchiriere de licente Microsoft, din 15 aprilie 2004, a fost incheiat astfel incat a asigurat posibilitatea deturnarii unui discount de 47 la suta acordat de Microsoft in considerarea Guvernului si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate, sustin anchetatorii. Persoane din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.