Premierul Victor Ponta a inceput discutiile cu fiecare ministru in parte pentru proiectul de buget pe anul viitor, discutii la care participa si ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu.

Intalnirile cu fiecare ministru au loc in cabinetul premierului din Palatul Victoria.

Ponta a anuntat, sptamana trecuta, ca va avea, miercuri, 13 noiembrie, o ultima discutie cu ministrii pentru proiectul de buget pe anul vitor, inainte ca documentul sa fie aprobat de Guvern in sedinta de joi, 14 noiembrie.

Conform proiectului deja redactat de Ministerul Finantelor, Presedintia, Parlamentul, Curtea Constitutionala, SRI si ministerele Dezvoltarii si Administratiei, Apararii, Muncii, Agriculturii, Educatiei, Transporturilor vor primi mai multi bani in 2014 fata de acest an in timp ce bugetele ICCJ, ale ministerelor Justitiei, Internelor, Sanatatii, Culturii, precum si ale ANI si CSM vor fi taiate.

Raportat la bugetul consolidat de cheltuieli impartit pe domenii, care include nu doar bugetul ministerelor de resort, ci si alocarile din partea primarilor si alte surse, Asistenta Sociala, Sanatatea, Transporturile si Educatia sunt domeniile care vor avea in 2014 cel mai mare volum de cheltuieli bugetare, in timp ce Agricultura, Apararea si Mediul sunt in coada acestui clasament, conform datelor prezentate, marti, de MEDIAFAX.

Veniturile bugetului consolidat vor insuma anul viitor tot 32,9% din Produsul Intern Brut, dar un PIB calculat in crestere de la 625,6 miliarde lei la 658,6 miliarde lei, iar cheltuielile se vor ridica la 35,1% din PIB, cursul mediu de schimb luat in calcul fiind 4,45 lei/euro, de la 4,42 lei/euro.
Pentru acest an, Produsul Intern Brut a fost estimat la 625,6 miliarde lei, proiecta bugetara pentru anul viitor bazandu-se pe un PIB de 658,6 miliarde lei.

Veniturile bugetului consolidat sunt anticipate la 216,8 miliarde de lei (32,9% din PIB). Guvernul a estimat un total de incasari din economie de 201,9 miliarde lei la bugetul de stat (30,7% din PIB) si o absorbtie de fonduri europene usor mai mare decat cea din strategia fiscal-bugetara, respectiv de 14,8 miliarde lei fonduri nerambursabile (2,23% din PIB) fata de 14,4 miliarde lei.

Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

Pentru acest an, veniturile consolidate au fost calculate la 206 miliarde lei, cu 13,1 miliarde lei fonduri nerambursabile.

Cheltuielile bugetului conslidat vor insuma 231,3 miliarde de lei (35,1% din PIB), fata de 221,8 miliarde de lei in acest an (35,4% din PIB).
Inflatia este prognozata pentru sfarsitul anului viitor la 3%, de la 2% in acest an.

Numarul mediu de salariati va ajunge la 4,57 milioane persoane, de la 4,51 milioane angajati in 2013, castigul salarial mediu net fiind indicat in crestere de la 1.594 lei la 1.676 lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.