Folosirea tot mai frecventa a aparatelor de aer conditionat, mai ales pe durata verii si a perioadelor cu temperaturi ridicate, agraveaza si mai mult poluarea atmosferica, potrivit unui studiu publicat marti in revista PLOS Medicine si citat de EFE.

Impactul este atat de mare, incat echipa de cercetatori de la Universitatea Wisconsin-Madison din Statele Unite anticipeaza mai mult de o mie de decese suplimentare pe an, la jumatatea acestui secol, din cauza nivelurilor ridicate de poluare provocate de utilizarea mai intensa a combustibililor fosili pentru a raci cladirile.

Autorul principal al studiului, Jonathan Patz, de la Universitatea Wisconsin-Madison, a declarat ca pe viitor, in perioadele de vara, cand se preconizeaza ca valurile de caldura sa devina mai frecvente si mai intense, aerul conditionat "va salva vieti". Totusi, el a avertizat ca utilizarea in crestere a aerului conditionat depinde de energia derivata de la combustibilii fosili, iar poluarea atmosferica va provoca mai multe imbolnaviri si decese.

Cladirile rezidentiale si de birouri sunt cei mai mari consumatori de energie din Statele Unite, fiind responsabile de peste 60 % din cererea energetica a acestei tari, unde s-a desfasurat aceasta cercetare. Studiul preconizeaza 13.000 decese suplimentare pe an provocate de nivelurile ridicate de particulele fine pe timpul verii si 3.000 de decese suplimentare provocate de ozonul din Statele Unite la jumatatea acestui secol, scrie Agerpres.

Majoritatea deceselor sunt atribuite unor procese precum emisiile de gaze si de substante chimice emanate in atmosfera, care este deja afectata de cresterea temperaturilor. Totusi, peste 1.000 dintre aceste decese vor fi provocate anual de o mai mare utilizare a aparatelor de aer conditionat, avand la baza energia produsa pe baza de combustibili fosili.

Rezultatele acestui studiu, potrivit echipei din Wisconsin, subliniaza necesitatea de a schimba sursele de energie actuale cu unele sustenabile, precum energia eoliana si cea solara, si realizarea unor aparate de aer conditionat mai economice din punct de vedere al consumului de energie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.