Convoiul a fost atacat concomitent "de un kamikaze la volanul unei masini-capcana" si cu "o mina" plasata pe drum, a declarat pentru AFP Sayed Gul Agha Hashemi, seful Departamentului pentru anchete criminalistice din cadrul politiei de la Kabul.

Dublul atac s-a soldat cu cel putin sase morti si 22 de raniti, potrivit unui bilant prezentat de catre Ministerul de Interne. Intre morti se afla, potrivit aceleiasi surse, "o garda de corp care lucra pentru echipa lui Abdullah, un politist si doi trecatori".

La fata locului, un fotograf AFP a vazut urme de sange in jurul vehiculelor din convoi, dintre care unele erau carbonizate. Televiziunile locale au prezentat imagini cu ambulante care evacuau raniti de la locul exploziilor, unde politia a instituit un perimetru de siguranta.

Potrivit lui Abdullah, exploziile au avut loc in timp ce convoiul pleca de la un miting si se indrepta catre altul.

"In urma cu cateva minute, in timp ce plecam, convoiul nostru a fost lovit de explozia unei mine", a confirmat Abdullah intr-un miting, transmis in direct la televiziune.

Atacul, care nu a fost revendicat, a fost comis cu opt zile inaintea turului doi al alegerilor prezidentiale, pe 14 iunie, pe care talibanii au anuntat ca vor sa-l perturbe prin atacuri.

Abdullah, un fost purtator de cuvant al comandantului Ahmad Shah Massoud, un inamic istoric al talibanilor, il infrunta pe Ashraf Ghani, un fost economist de la Banca Mondiala (BM), pe care l-a devansat in primul tur, cu 44,9% din voturile exprimate la 31,6%.

Ghani a reactionat imediat condamnand acest atac asupra rivalului sau. "Aceasta este opera inamicilor Afganistanului care vor sa perturbe procesul democratic in tara", a scris el intr-un mesaj postat pe Twitter, conform MEDIAFAX.

Atacul a fost denuntat si de catre presedintele in exercitiu Hamid Karzai, care a dat vina tot pe inamicii Afganistanului, "care nu vor ca tara sa aiba alegeri libere si pasnice".

Citeste si:
VIDEO Atentat într-o biserică din California. O persoană a murit
VIDEO Atentat într-o biserică...

Talibanii au formulat amenintari inainte de primul tur, la 5 aprilie, dar fara sa reuseasca sa impiedice o prezenta importanta la urne.

"Condamnam atacul de astazi (vineri) asupra convoiului de campanie al lui Abdullah Abdullah", a declarat Marie Harf, adjuncta purtatoarei de cuvant a Departamentului de Stat.

"Asa cum am spus deja foarte clar, poporul afgan merita democratia - ceea ce va face saptamana viitoare (in al doilea tur al alegerilor prezidentiale) - si nu violenta", a adaugat ea.

De asemenea, Consiliul de Securitate al ONU a condamnat, vineri, tentativa de asasinare a lui Abdullah si a indemnat la o tranzitie fara confruntari catre un nou Guvern.

"Membrii Consiliului de Securitate subliniaza sustinerrea lor fata de procesul democratic din Afganistan si asteapta turul doi al alegerilor prezidentiale si o tranzitie fara confruntari catre o noua adminisratie", au afirmat membrii Consiliului intr-un comunicat.

Citeste si:
Vedete care au supraviețuit după ce au intrat în comă
Vedete care au supraviețuit...

Ei au denuntat de asemenea atacurile asupra civililor si "tentativele de intrerupere a alegerilor" de catre persoane care "vizeaza personalul care participa la scrutin, candidati sau infrastructura".

"Niciun act terorist nu poate sa inverseze drumul catre pace, democratie si stabilitate in Afganistan", care sunt sustinute de catre poporul afgan, Guvern si comunitatea internationala, a adaugat Consiliul.

Abdullah Abdullah a obtinut in ultima perioada sustineri care i-au consolidat statutul de favorit in turul doi, din partea lui Zalmai Rassoul, un apropiat al puterii in exercitiu si care s-a clasat pe locul trei in primul tur (11,4%), dar si a sefului de razboi Abdul Rassoul Sayyaf, care a obtinut cel de-al patrulea scor (7%).

Aceste alegeri il vor desemna pe succesorul lui Hamid Karzai, singurul care a condus Afganistanul de la indepartarea talibanilor de la putere in 2001, si care nu mai poate candida pentru al treilea mandat, potrivit Constitutiei.

Citeste si:
Tecau si Rojer, eliminati in semifinalele turneului de la Rotterdam
Tecau si Rojer, eliminati in...

Scrutinul este considerat un test pentru aceasta tara saraca, controlata in parte de catre rebeli, devastata in continuare de violente de natura politica, criminale si mafiote si care va face un pas in necunoscut dupa retragerea NATO prevazuta la sfarsitul anului.

Statele Unite, care conduc coalitia militara de a inceputul acestui razboi, care a devenit cel mai lung razboi din istoria americaa, au propus sa mentina dupa 2014 9.800 de militari, care sa paraseasca tara in mod progresiv pana la sfarsitul lui 2016.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.