Studentii vor evalua obligatoriu prestatia cadrelor didactice, rezultatul fiind publicat apoi pe site-ul universitatii, potrivit unui proiect realizat in premiera de catre MECTS privind Statutul Studentului.

Pentru prima data studentii vor avea reglementate drepturile si obligatiile in raport cu institutia de invatamant superior, acestea fiind cuprinse in proiectul Statutului Studentului. La realizarea acestui document elaborat de Ministerul Educatiei au contribuit organizatiile de profil.

Proiectul prevede ca in relatia cu universitatea studentii au dreptul la suport de curs gratuit, in format fizic sau electronic, precum si la toate materialele didactice disponibile tot gratuit, transmite MEDIAFAX.

  • Evaluarile vor deveni publice

In primele doua saptamani de la inceperea semestrului, studentii vor fi informati in legatura cu programa analitica, structura si obiectivele cursului, competentele generate de acesta, precum si modalitatile de evaluare si examinare.

Orice modificare ulterioara a elementelor mentionate anterior, poate fi facuta doar cu acordul studentilor, se arata in proiectul MECTS.

Studentii au, de asemenea, dreptul de a participa la evaluarea cursurilor, seminariilor, lucrarilor practice, a cadrelor didactice si a altor aspecte educationale si/sau organizatorice legate de programul de studii urmat.

Evaluarile sunt informatii publice si sunt folosite in evaluarea performantelor respectivelor cursuri, seminarii, stagii de practica, programe de studiu si cadre didactice.

Evaluarea de catre studenti a prestatiei cadrelor didactice este obligatorie, conform legii educatiei. Universitatea va publica rezultatele evaluarii pe site-ul propriu. Rezultatele vor contine centralizarea tuturor evaluarilor pentru fiecare profesor in parte.

  • Proaspetii admisi vor primi un “Ghid al studentului”

Totodata, proaspetii admisi au dreptul sa primeasca la inceputul primului an de studiu un "Ghid al studentului" cu informatii referitoare la drepturile si obligatiile studentului, la detaliile legate de materii si servicii puse la dispozitie de universitate, modalitatea de evaluare, de stabilire a taxelor, baza materiala a universitatii si a facultatii, informatii despre asociatiile studentesti legal constituite, modalitati de acces la burse si alte mijloace de finantare, mobilitati, precum si alte facilitati si subventii acordate.
Citeste si:
Se modifică structura anului școlar 2024-2025
Se modifică structura anului...

Ei mai au dreptul de a solicita si de a primi accesul la regulamente, hotarari, decizii, procese-verbale si alte documente ale institutiei la care studiaza, precum si de a alege si de a fi alesi in structuri de conducere ale universitatii, de a fi reprezentati in structurile decizionale ale institutiei de invatamant superior intr-o proportie de minim 25%, in conditiile legii.

Totodata, studenții sunt reprezentati in decizia modalitatii de desemnare a rectorului, precum si in procesul de desemnare a acestuia indiferent de modalitatea de alegere, in condițiile legii, ei putand de a sesiza sub protectia identitatii, abuzurile si neregulile, precum si de a cere verificarea si evaluarea acestor sesizari de catre organisme specializate prevazute de legislatia in vigoare.

Organizatiile studentesti au dreptul sa acceseze spatiile universitare pentru a organiza proiecte pentru studenti sau pentru a derula activitatile interne, in afara orelor de curs si a altor activitati prestabilite. In plus, studentii au dreptul sa fie informati de catre organele de conducere ale universitatii despre hotararile votate in structurile de conducere ale institutiei, de a le fi inregistrate toate cererile scrise sau online si de a primi raspuns scris, respectiv online la aceste cereri.

Citeste si:
Cum se vor desfășura cursurile în universitățile din țară în acest...
Cum se vor desfășura...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.