Consiliul de Ministri de la Madrid va lua in discutie, vineri, propunerea Ministerului spaniol al Muncii si Imigratiei privind restrictionarea accesului romanilor pe piata muncii, masura care este prevazuta sa intre in vigoare de la 1 august, relateaza presa spaniola.

"Masura, strict de ordin tehnic, va fi discutata vineri in Consiliul de Ministri. Surse guvernamentale au declarat ca intentia este ca aceasta masura sa intre in vigoare imediat, cel mai probabil cu incepere de la 1 august si sa fie rediscutata dupa un an", noteaza Rioja2, in pagina electronica.

Sursa citata reaminteste ca Guvernele roman si spaniol au decis crearea unui grup de lucru pentru a gestiona maniera in care aceasta masura va fi aplicata.

"Incepand de acum, cine vine in Spania la munca si de asemenea cei care se afla deja aici (n.red. in Spania) si doresc sa se integreze pe piata muncii vor fi nevoiti sa prezinte un contract de munca pentru a primi autorizatie de lucru", relateaza Rioja2, conform MEDIAFAX.

Totodata, sursa citata spune ca masura pe care Guvernul de la Madrid intentioneaza s-o adopte vineri a fost criticata de numeroase organizatii neguvernamentale din Spania. De asemenea, Rioja2 relateaza ca, potrivit unor surse guvernamentale spaniole, masura, care are caracter temporar, va fi aplicata pana cel mai tarziu in 2014.

Romanii din Spania sunt cea mai numeroasa comunitate de straini stabilita pe teritoriul acestei tari, fiind formata din 861.584 de persoane, care au o medie de varsta de 32,1 ani, cei mai multi preferand sa locuiasca in regiunea Madrid.


Toti cei 861.584 de romani care muncesc acum oficial in Spania trebuie sa stie ca nu sunt vizati si ca eventualele masuri pe care oficialii spanioli le-ar putea lua nu se aplica in cazul lor, a precizat Ioana Santa, purtatorul de cuvant al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS).

  • Care este reactia premierului Emil Boc?

Premierul Emil Boc a declarat, joi, la sediul PDL, ca "partea plina a paharului" este ca niciun roman aflat in prezent in Spania nu este afectat in privinta intentiei acestei tari de a impune restrictii pe piata muncii.

"Imediat ce am aflat unele informatii despre acest subiect, am discutat cu ministrul Muncii si am solicitat deplasarea lui la Bruxelles pentru a culege date despre acest subiect care ne intereseaza la nivelul Guvernului. Partea buna sau partea plina a paharului este ca niciun roman aflat astazi in Spania nu este afectat", a declarat Emil Boc.
Citeste si:
Spania preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, de la 1 iulie
Spania preia preşedinţia...

El a adaugat ca autoritatile romane poarta in prezent discutii cu Comisia Europeana pentru ca "tot ce inseamna libera circulatie a fortei de munca, o valoare si un principiu fundamental al UE, sa fie respectat in continuare si sa nu fie create precedente".

Intentia Spaniei de a introduce restrictii pentru romani pe piata muncii nu a fost notificata oficial CE, dar este un caz fara precedent, dificil de judecat, fiind primul stat care a liberalizat piata fortei de munca si revine cu restrictii, a spus, miercuri, ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu.

Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Sebastian Lazaroiu, a declarat miercuri, dupa discutiile de la Bruxelles cu comisarul european pentru ocupare Laszlo Andor, ca nu se vorbeste de interzicerea fortei de munca ce vine din Romania in Spania, ci doar de anumite restrictii pe care Spania intentioneaza sa le aplice muncitorilor romani care vor pleca de acum incolo, nu celor care sunt deja pe teritoriul Spaniei.

Citeste si:
Țări populare din care poți să recrutezi muncitori
Țări populare din care poți...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.