Medicii de familie anunta ca vor mai acorda consultatii gratuite doar pana miercuri. Asta insemna ca, de joi, orice consultatie trebuie platita. Anuntul a fost facut chiar de presedintele Federatiei Patronatelor Medicilor de Familie la Money Channel.

Decizia medicilor de familie vine dupa ce timp de o saptamana ei au fost de acord sa lucreze gratuit, pentru ca in lipsa semnarii noului contract cu Casa de Asigurari serviciile nu le mai sunt decontate. Medicii sunt decisi sa nu semneze noul contract cu CNAS pentru ca, spun ei, multe dintre prevederile negociate cu Casa nu se regasesc.

In urma razboiul dintre medici si Casa Nationala de asigurari de sanatate au de suferit in primul rand pacientii. Taxa medie pentru o consultatie este intre 30 si 50 lei, scrie Money.ro.

Un medic de familie specialist are cheltuieli lunare minime de circa 6.100 lei, in conditiile in care venitul sau brut este de aproximativ 7.400 de lei. Dupa plata tuturor cheltuielilor si a impozitului, ramane cu circa 820 de lei pe luna. Asa arata bugetul unui medic de familie specialist, cu 1.500 inscrisi si 400 consultatii/luna, prezentat pentru The Money Channel de Societatea Nationala de Medicina a Familiei.

  • Pacientii cer autoritatilor si medicilor sa grabesca rezolvarea conflictului din sanatate

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania cere urgent Ministerul Sanatatii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, dar si medicilor de familie si de ambulator, sa grabeasca rezolvarea conflictului, intrucat prelungirea acestuia pune in pericol viata pacientilor, scrie MEDIAFAX.

"Continuarea divergentelor intre institutiile statului si medici nu fac decat sa nesocoteasca dreptul pacientilor la tratament si sa le pericliteze viata", arata un comunicat al COPAC-RO care face acest apel in numele celor peste trei milioane de pacienti din randul organizatiilor membre.

Liderii pacientilor spun ca toate problemele privind contractul de cadru 2011 trebuiau rezolvate pana la expirarea acestui document pe 2010 de catre cei implicati, in asa fel incat pacientii sa nu fie afectati.

Citeste si:
România va cumpăra 32 de avioane F-35, valoarea contractului...
România va cumpăra 32 de...

"Atragem atentia factorilor responsabili, MS si CNAS, medicilor de familie si de ambulator, ca tergiversarea rezolvarii acestor probleme, nu va duce decat la tensiuni si la miscari sociale in randul pacientilor", a precizat sursa citata.

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania cer responsabililor pentru sanatatea oamenilor si sa gestioneze, corect si responsabil, sistemul de sanatate public din Romania, precizeaza comunicatul COPAC-RO.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.