Birourile permanente ale Parlamentului au luat act, marți dimineață, de solicitarea Ministerului Apărării Naționale privind inițierea procedurii de atribuire a acordurilor aferente achiziție a 32 de avioane F-35. Ministerul Apărării Naționale (MApN) a menționat că Faza 1 a programului de înzestrare va fi inițiată în anul 2023 și presupune achiziția a 32 de avioane F-35, de motoare, a Suportului logistic inițial, a Serviciilor de instruire, de stimulatoare de zbor și de muniții aer-sol și aer-aer, pentru valoarea estimată de 6,5 miliarde de dolari.

MApN cere Parlamentului aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru inițierea procedurii de atribuire a acordurilor aferente achiziției a 32 de avioane F-35 în cadrul programului de înzestrare „Avion multirol de generația a V-a, F-35, prin programul de asistență de securitate Foreign Military Sales (FMS)”.

Ministerul Apărării a menționat că Faza 1 a programului de înzestrare va fi inițiată în 2023 și presupune achiziția a 32 de avioane F-35, de motoare, a Suportului logistic inițial, a Serviciilor de instruire, de stimulatoare de zbor și de muniții aer-sol și aer-aer, pentru o valoare estimată de 6,5 miliarde USD, iar cantitățile de echipamente, altele decât aeronavele care vor fi achiziționate urmează a fi stabilite cu exactitate după inițierea procedurii de atribuire a respectivului contract de achiziție.

F-35 Lightning este o armă fabuloasă, capabilă să încline balanța unui conflict. E un avion de generația a cincea, fabricat de Lockheed Martin, care se află deja în dotarea armatelor din Marea Britanie, SUA, Israel, Italia sau Japonia. Acesta poate păcăli radarul inamic și de aceea estefolosit de la misiuni de recunoaștere și până la bombardamente strategice.

Acesta atinge 2.000 de kilometri pe oră. Pentru un exemplu, poate ajunge de la Timișoara la Constanța în puțin peste 20 de minute. Cu o rază de acţiune de aproape 3000 de kilometri, poate fi echipat cu mai multe tipuri de bombe, rachete antiradar şi aer-aer.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Septembrie 2023 - 12 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.