Cu siguranta, cu toti adoram mesele imbelsugate ca la mama acasa specifice sarbatorilor. Ce poate fi mai bun decat salata de boeuf si piftia, urmate de o friptura de porc, cateva felii de cozonac pufos si un pahar de vin? V-ati intrebat vreodata, oare, ce impact au asupra sanatatii noastre toate aceste rasfaturi culinare caracteristice perioadei Sarbatorilor?
Prof. dr. Mencinicopschi va publica pe site-ul www.doctormenci.ro o serie de articole informative cu sfaturi esentiale pentru a "supravietui" sarbatorilor. Scopul este de a educa poporul roman si de a oferi informatii cruciale pentru aceasta perioada a anului.

Dr. Menci atrage atentia asupra efectelor nocive pe care le are aceasta perioada de supra-alimentare asupra corpului nostru si da startul campaniei “Vin Sarbatorile, nu Sfarsitul Lumii! Stop exceselor alimentare!”. Craciunul si Revelionul inseamna mai mult decat un frigider plin si o masa imbelsugata. Hraneste-ti si sufletul, nu numai stomacul!
  • Conform unui studiu, 43% din romanii din mediul urban au obiceiuri alimentare nesanatoase si nu respecta orarul meselor. Principala problema este faptul ca alimentele sunt selectate in principal dupa gust, fara a se tine cont de valorile nutritive.

In perioada sarbatorilor de iarna romanii au obiceiul de a consuma cantitati uriase de mancare si, in special, preparate din carne de porc. Si cum alcoolul nu poate lipsi intr-o zi de sarbatoare de la masa, se fac abuzuri si in acest sens. Rezultatul? Probleme digestive, hipertensiune, iar pe termen lung, boli de inima si diabet.
  • Masa imbelsugata, digestie ingreunata! Aproape toate felurile traditionale de mancare sunt preparate din ingrediente incompatibile, din imbinarea carora rezulta alimente greu de digerat, hipercalorigene, care stropite generos cu alcool ne pot trimite de urgenta la spital!
  • Daca tot nu exista sarbatoare fara alcool, macar invata sa bei destept! Consumul excesiv de alcool este destul de frecvent in aceasta perioada a anului, dupa cum o dovedesc statisticile medicale facute publice in anii precedenti. Cum petrecerile sunt la ordinea zilei, pana si cei care nu obisnuiesc sa consume alcool sunt tentati sa o faca. Consumul moderat de alcool nu este periculos, problemele apar atunci cand se depaseste limita. Si ce poate fi mai neplacut decat mahmureala de a doua zi?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.