Persoanele care refuza de doua ori un loc de munca, in conditiile in care beneficiaza si de asistenta unui consilier de la agentia pentru ocuparea fortei de munca, nu vor mai primi ajutor de somaj, a anuntat, joi, premierul Emil Boc.
El a apreciat ca, in Romania, somajul nu este foarte ridicat, situandu-se sub media Uniunii Europene, dar ca doreste ca locurile de munca disponibile, estimate la peste 10.000 posturi, sa fie ocupate, potrivit MEDIAFAX.

"In Romania, somajul nu este foarte ridicat, suntem sub media UE, dar eu as vrea ca locurile de munca disponibile - si sunt peste 10.000 de locuri disponbile astazi pentru ocupare - sa fie ocupate de cei care au nevoie de un loc de munca, iar daca cineva refuza de doua ori oferirea unui loc de munca, in urma consilierii de catre un consilier de la agentia de somaj, a doua oara sa nu mai primesti ajutor de somaj. Deci, iti ofer un loc de munca, il refuzi o data, daca si a doua oara l-ai refuzat, atunci din ziua urmatoare nu mai primesti ajutor de somaj, inseamna ca nu te intereseaza munca in Romania si vrei sa faci altceva. E un proiect la care ma gandesc in viitor sa il aplicam", a spus Boc, la postul public de radio.

Indemnizatia de somaj va reprezenta, incepand cu anul viitor, 75% din valoarea indicatorului social de referinta, de 500 lei, si nu va mai fi raportata la salariul minim, majorat la 670 lei, aceeasi modificare de calcul urmand sa fie aplicata si pentru absolventii care vor primi ajutor de somaj, releva un proiect de ordonanta de urgenta obtinut de MEDIAFAX.

La suma rezultata se va adauga, ca si in prezent, un procent cuprins intre 3 si 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, in functie de stagiul de cotizare.


Modificarea modului de stabilire a cuantumului indemnizatiei de somaj, prin eliminarea raportarii la salariul de baza minim brut, este explicata de Guvern si prin faptul multiplele recomandari ale organizatiilor financiare internationale referitoare la mentinerea preocuparilor pentru reducerea somajului, in vederea "activizarii" beneficiarilor de indemnizatie de somaj si a responsabilizarii lor cu privire la ocuparea unui loc de munca.
Citeste si:
Emil Boc, despre alegeri: „Românii sper să nu cadă în capcana PSD”
Emil Boc, despre alegeri:...

Agentia MEDIAFAX a relatat, saptamana trecuta, ca Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI ca indemnizatia de somaj sa nu mai fie calculata in raport cu nivelul salariului minim, astfel incat ajutorul acordat somerilor sa nu creasca odata cu majorarea salariala din 2011.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.