Alte cinci cazuri de infectare cu virusul West Nile au fost confirmate de Institutul Cantacuzino, astfel ca numarul imbolnavirilor a ajuns la 20. In ultima saptamana nu au mai fost inregistrate alte decese, a anuntat astazi Ministerul Sanatatii (MS).

  • 20 de cazuri in Romania

In Romania sunt confirmate pana in prezent 20 de cazuri de infectie cu virusul West Nile, potrivit datelor furnizate Ministerului Sanatatii de catre Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile. Alte doua persoane au decedat. Acestea aveau varste peste 70 de ani si boli cronice preexistente.

Fata de 15 infectii cu virusul gripal West Nile confirmate saptamana trecuta, s-au mai adaugat inca cinci noi cazuri confirmate in judetele Calarasi (1 caz), Ialomita (1 caz), Iasi (1 caz) si municipiul Bucuresti (2 cazuri).
Situatia cazurilor de imbolnavire cu West Nile, pe judete este urmatoarea: Dolj - 1 caz, Alba - 1 caz, Buzau - 1 caz, Cluj- 1 caz, Ialomita - 2 cazuri, Galati - 1 caz, Sibiu - 1 caz, Municipiul Bucuresti - 3 cazuri, Teleorman - 1 caz, Mures - 2 cazuri, Constanta - 4 cazuri, Calarasi - 1 caz si Iasi - 1 caz.

  • Sfaturi pentru prevenirea imbolnavirilor

Medicii au constatat ca niciuna dintre persoanele care au fost infectate nu a folosit substante de indepartare a tantarilor din jurul locuintei, din locuinta si nici nu aplica substante repelente pe tegument. Sapte dintre aceste persoane nu au plase la ferestre, doua au apa stagnanta in curte sau locuiesc in vecinatatea unei ape, sase se ocupa cu gradinaritul si noua cresc pasari in curte.

Conform estimarilor de risc realizate de expertii Centrului National de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile inregistrarea de cazuri de infectie, West Nile in Romania este cauzata de schimbarile climatice din aceasta vara, umiditate urmata de caldura excesiva care au favorizat dezvoltarea excesiva a populatiei de tantari, in special in sudul tarii.

  • West Nile in Europa

In Europa au fost inregistrate in aceasta vara mai multe cazuri de imbolnavire cu virusul West Nile in Grecia (173 cazuri si 15 decese), in Rusia (356 cazuri si 6 decese), Ungaria (3 cazuri), Olanda (2 cazuri), Italia (1 caz), Portugalia (1 caz).
OMS Europa a mai raportat un numar de 24 cazuri si in Israel
.
Citeste si:
Tratamente pentru combaterea şobolanilor, ţânţarilor şi căpuşelor...
Primăria Capitalei aplică...

Specialistii in sanatate publica din Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa ia in continuare masuri de protectie, printre care sa evite expunerea la tantari purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi, sa utilizeze substante chimice de indepartare a acestora, sa impiedice patrunderea tantarilor in casa, sa asigure desecarea baltirilor de apa din jurul gospodariilor si sa indeparteze recipientele de apa statuta.

Infectia West Nile apare la adulti si poate avea efecte mai grave in cazul persoanelor care au alte boli asociate. In cazul copiilor, infectia cu virusul West Nile trece, de regula, neobservata.

  • Simptome

Primele semne de boala pot fi febra, dureri de cap, astenie, varsaturi, tulburari de memorie, dureri articulare sau musculare ori alte manifestari care survin in trei-sapte zile de la o posibila intepatura de tantar. Toti cei care au aceste simptome trebuie sa se prezinte de urgenta la cel mai apropiat cabinet medical.
Citeste si:
Două persoane infectate cu West Nile, internate la terapie...
Două persoane infectate cu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.