Una dintre "Vocile Teleenciclopediei", actrita Lucia Muresan, a incetat luni din viata.

Lucia Muresan a murit la varsta de 72 de ani. Ea a fost si ramane, in continuare, una dintre cele mai iubite si cunoscute voci din Romania, alaturi de colegii sai de la Teleenciclopedia, Mariana Zaharescu si regretatul Florian Pittis, scrie Realitatea.

O actrita de teatru remarcabila, nascuta pe 31 ianuarie 1938, voce inconfundabila a TELEENCICLOPEDIEI, un adevarat brand de televiziune, cu un timbru profund si catifelat, profesor doctor, cetatean de onoare al Sebesului, fiica avocatului Leontin Muresan din Cluj si a sotiei acestuia, profesor de istoria artelor, a facut un curs de balet la Opera din Cluj.

Desi ai sai o doreau medic, a ales actoria: “am fost un copil rasfatat de dragostea familiei mele de Mureseni si Triteni din mijlocul Transilvaniei. Bunicii, unchii, matusile, verii si verisoarele, parintii mei si sora mea ne intalneam cu imensa bucurie la toate sarbatorile din calendarul crestin si ne bucuram sa fim impreuna. Cred ca pentru mine au contat enorm anii acestia de viata intr-o familie mare, pentru care vacantele erau povesti minunate, cu iesiri in natura, care mi-au ramas in minte si in suflet”, spune Lucia Muresan, conform Cinemagia.ro.

Dupa absolvirea Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica (clasa profesoarei Irina Rachiteanu) a fost repartizata la Piatra Neamt impreuna cu toata promotia si au infiintat acolo Sectia de Teatru. Apoi, dupa un an pleaca la Cluj si apoi da examen la Teatrul Nottara din Bucuresti, unde noul director Horia Lovinescu reuseste sa faca o trupa tanara, formata din Gilda Marinescu, Anda Caropol, Emil Hossu, Alexandru Repan si ea, azi, toti nume celebre ale teatrului si filmului romanesc.

A jucat in peste 100 de piese de teatru, pe scena, teatru radiofonic si de televiziune, 15 filme si a participat la numeroase spectacole Eminescu, Blaga etc. cu poezie romaneasca, germana si maghiara. A fost casatorita timp de 40 de ani cu un mare fotograf, Ion Miclea, “omul cu ochi de vrajitor" perceput de multi ca fotograful lui Ceausescu dar al carui album despre SUA a fost prefatat de Gerard Ford.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.