Raul Prut a atins cota de inundatii, sambata dimineata, in comuna galateana Oancea, acolo unde autoritatile au ridicat zilele trecute un dig de pamant pentru protejarea Drumului National 26 Galati-Barlad.

"La ora 7.00, Prutul a atins la Oancea cota de pericol, de 600 de centimetri, avand un debit de 455 de metri cubi pe secunda. In ultimele 24 de ore, Prutul a crescut cu 36 de centimetri", a declarat purtatorul de cuvant al Prefecturii judetului Galati, Petrica Patilea Crangan.

Conform aceleiasi surse, Prutul nu a cauzat probleme deosebite in judetul Galati deocamdata. Totusi, autoritatile monitorizeaza si consolideaza permanent digurile de pe cursul raului, Bratesul de Sus si Bratesul de Jos, aflate in faza a doua si, respectiv, in faza a treia de aparare, transmite corespondentul NewsIn.

Zilele trecute, La Oancea a fost ridicat un dig de pamant in lungime de un kilometru si cu o inaltime de 1,5 metri pe DN 26 Galati-Barlad. In aval, langa Punctul de Trecere a Frontierei Galati-Giurgiulesti, digul a fost suprainaltat cu 50 de centimetri, pe o lungime de cinci kilometri.

In schimb, Siretul si Dunarea continua sa scada. De vineri, la ora 7.00 si pana sambata, la aceeasi ora, nivelul raului a coborat la Sendreni cu 29 de centimetri, pana la cota de 558 de centimetri, avand opt centimetri peste cota de atentie

. In acelasi interval, nivelul Dunarii a scazut cu patru centimetri, pana la cota de 656 de centimetri, avand 56 de centimetri peste cota de inundatie.

Pe Dunare este asteptata sambata unda de viitura, insa specialistii nu cred ca ea va atinge maximul prognozat - de peste 680 de centimetri - si in niciun caz nu va inunda cartierul Valea Orasului, unde locuiesc circa 7.000 de oameni.

Zona, cea mai joasa din municipiul Galati, a fost protejata cu un dig din saci cu nisip si pamant, un dig din panouri mobile si un hidrobaraj, toate in lungime de 4,5 kilometri. Digul a fost ridicat in 36 de ore, de duminica dupa-amiaza pana marti dimineata, de peste 1.400 de militari, jandarmi si pompieri din Galati, Bucuresti, Arges, Dolj si Prahova si zeci de voluntari, monitorizati de 150 de specialisti de la Apele Romane din mai multe judete.

Basescu: La inundatiile din 2010 s-a actionat cel mai bine


Nu mai avem bani de “alte inundatii”

Citeste si:
Atacuri cu drone la graniță: alertă în Galați și Tulcea. MApN...
Atacuri cu drone la graniță:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.