Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri la postul public de radio ca statul nu are nicio resursa in buget, in acest moment, pentru a imbunatati situatia in cazul in care au loc alte inundatii la toamna sau anul viitor, subliniind ca trebuie continuata restructurarea cheltuielilor bugetare.

"Eu va pot spune ca acum, dupa aceste inundatii, nu avem in buget nicio resursa sa imbunatatim situatia pentru eventuale alte inundatii la toamna sau la anul. La anul vom avea exact aceeasi problema. Nu o spun cu cinism, o spun ca un semnal de alarma si cu ingrijorare: daca nu facem ceva cu restructurarea cheltuielilor bugetare nu vom avea cu ce sa facem nimic", a declarat seful statului miercuri, la postul public de radio.

Basescu a aratat ca in acest moment s-au luat cateva masuri punctuale legate de inundatii, cum ar fi suprainaltarea digului de la Saucesti, dar ca Romania nu poate genera masuri punctuale privind acest gen de calamitati din cauza blocajului din structura cheltuielilor bugetare. "Este adevarat, am discutat cu ministrii, cu premierul, cu ministrul de Finante, cu ministrul Mediului, azi sper va iesi o hotarare de Guvern prin care la Saucesti sa se inalte acel dig de protectie pe 18 km, este un efort punctual care inseamna taieri din alta parte, dar sunt masuri punctuale, nu putem genera politici datorita blocajului pe care il avem in structura cheltuielilor bugetare", a explicat seful statului, subliniind ca "este foarte dificil de anticipat ce resurse vor fi" pentru diminuarea efectelor inundatiilor care au loc in aceasta perioada.

"Eu cred ca a venit momentul adevarului in care sa spunem lucrurile cinstit si sa mergem in buget in acele zone care ne iau orice perspectiva de dezvoltare a tarii. Noi tot ceea ce producem consumam, si mai mult, imprumutam pentru consum 8-9 miliarde de euro anual. Ori devenim cinstiti cu noi, ori daca nu, putem tine conferinte cu ce facem dupa inundatii", a subliniat seful statului.

Basescu a avertizat ca in cazul in care Romania nu restructureaza cheltuielile bugetare, dezvoltarea tarii nu se poate previziona decat in baza banilor europeni. "Din pacate, trebuie sa mai adaugam ceva de la noi ca sa fie functionali, avem si noi o cota de participare, cota pe care nu o producem si trebuie sa imprumutam bani", a mai spus Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.