Proiectul a intrunit 181 voturi favorabile si 95 voturi "impotriva", starnind controverse intre deputati.

  • Senatul, camera decizionala. PSD si PNL, impotriva legii
Camera Deputatilor a adoptat Legea educatiei, proiectul intrunind 181 voturi favorabile si 95 voturi "impotriva". Reprezentantii PSD si PNL au sustinut ca legea sacrifica identitatea nationala. "Imi exprim totala nemultumire ca amendamentele respinse nu au fost luate in considerare. Grupul PNL va vota impotriva proiectului de lege", a anuntat deputatul PNL, Eugen Nicolaescu.

Deputatul PSD Adrian Solomon a anuntat ca social-democratii vor vota de asemenea impotriva acestei legi. "Consideram ca e o lege profund nedreapta, antinationala, care nu face decat sa bulverseze ce era bun in sistemul de educatie, punand in antiteza institutii care ar trebui sa colaboreze. Se fac nedreptati in sistemul invatamantului universitar, acolo unde se pare ca elementul deciziei politice si guvernamentale in autonomia universitara va fi primordial, iar nu decizia de baza a Senatului universitatii", a comentat Solomon.

Acesta a adaugat ca se tradeaza "sentimentele si idealurile natiunii romane, prin acest troc politic facut de PDL, acceptandu-se pretentiile colegilor de la UDMR". "Nu este normala cedarea PDL de a se preda pana si istoria romanilor si geografia in limba maghiara", a mai punctat deputatul PSD.

  • "Legea educatiei sacrifica identitatea nationala"

In final, deputatii au votat proiectul Legii educatiei prin ridicare de mana, presedintele de sedinta, Roberta Anastase, anuntand 181 de voturi "pentru" si 95 "impotriva". De asemenea, deputatii au respins prin vot proiectul educatiei elaborat de PSD si pe cel elaborat de PNL.

Deputatul PNL Adriana Saftoiu a subliniat, dupa vot, ca legea adoptata "nu este doar o varianta proasta, ci si foarte rusinoasa, pentru ca sacrifica identitatea nationala". "Identitatea nu sta intr-un partid si nici in presedintele Romaniei, ci sta in limba. In limba oficiala. In Romania, exista doua minoritati- maghiara si celelalte minoritati. In articolul 37, alineatul 2, se spune: limba si literatura romana se va preda pentru minoritati dupa manuale speciale. Adica limba romana se preda ca limba straina in Romania", a comentat Saftoiu.

Citeste si:
Cultele religioase cer ca Religia să fie materie opțională la...
Cultele religioase cer ca...

Legea educatiei va intra in dezbaterea Senatului, care este for decizional in acest caz.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.