Cultele religioase din România au solicitat ca religia să fie introdusă ca materie opțională la examenele de Bacalaureat. Cererea a fost semnată și de Patriarhul Daniel.

Religia ar putea deveni materie opțională la examenul de Bacalaureat

Reprezentanții a 13 culte religioase din România au făcut o solicitare adresată ministrei Educației, Ligia Deca, prin care îi cer să introducă religia ca materie opțională la examenele de Bacalaureat.

Reprezentanții bisericilor susțin că religia nu ar trebui să fie discriminată în calitate de disciplină școlară, față de celelalte materii din trunchiul comun, care pot fi alese de absolvenți pentru examenul de Bacalaureat. Prin urmare, cultele religioase vor ca elevii claselor a XII-a să aibă posibilitatea de a alege să susțină examenul final la religie.

În școlile din România, religia este studiată o dată pe săptămână, până în clasele terminale. Aceasta este singura materie care a fost validată de majoritatea covârșitoare a părinților.

"Nediscriminarea Religiei în raport cu alte discipline școlare din trunchiul comun, prin includerea acesteia în lista disciplinelor școlare, la alegere, în cadrul examenului național de Bacalaureat pentru ca elevii care frecventează orele de religie să aibă posibilitatea de a-și valorifica și verifica competențele dobândite la această disciplină, una dintre puținele care se studiază pe tot parcursul învățământului preuniversitar și singura care a fost validată de majoritatea covârșitoare a părinților", se arată în solicitarea cultelor religioase.

Ce alte solicitări au mai avut cultele religioase

De asemenea, în solicitare, cultele religioase mai cer și eliminarea din proiectul Legii învățământului preuniversitar a „precizării referitoare la stabilirea unei perioade de înscriere la Religie sau de schimbare a opțiunii, care poate crea confuzie și noi presiuni asupra elevilor, în vederea retragerii de la ora de Religie”.

Citeste si:
Coordonatorul Comisiei de educatie a PNL: O noua interventie asupra...
Coordonatorul Comisiei de...

Totodată, cultele au solicitat ca în proiectul Legii învățământului să nu mai fie definită diversitatea, iar profesorii să nu mai fie obligați să o promoveze, iar sintagma „orientare sexuală” să fie ștearsă complet din document.

Pe lângă cultele religioase din România, documentul a mai fost semnat și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe, Înaltpreasfințutul Părinte Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București – Biserica Romano-Catolică, Preafericitul Părinte Cardinal Lucian – Biserica Unită cu Roma, Rego-Catolică, Preasfințitul Episcop Datev Hagopian – Arhiepiscopia Bisericii Armene din România, Episcopl Bela Kato al Bisericii Reformate din România, Episcopul Reinhart Guib – Biserica Evanghelică C.A. din România, Episcopul Dezso Zoltan Aorjani al Bisericii Evanghelice Lutherane din România, Episcopul Istvan Kovacs al Bisericii Unitariere Maghiare, Viorel Iugam, președintele Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România, Cornel Haureș – președintele Bisericii Creștine după Evanghelie din România, Pastorul Ioan Filip – președintele Bisericii lui Dumnezeu Apostolice din România – Cultul Creștin Penticostal, Aurel Neamțu – președintele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea și Mulfiul Iusuf Muurat – Șeful Comunității Musulmane din România.

Citeste si:
Ecaterina Andronescu: Pe 30 martie va fi inaintata Parlamentului...
Ecaterina Andronescu: Pe 30...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Martie 2023 - 02 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.