In ziua de 8 noiembrie, Biserica ii cinsteste pe Sfintii Ingeri Mihail si Gavriil, in jurul carora crestinii aduna si serbeaza tot "soborul" Sfintilor Ingeri. Sarbatoarea ingerilor a aparut in Biserica inca din secolul cinci, raspandindu-se cu repeziciune in tot Rasaritul crestin.
  • Arhangelul Mihail
La inceput, toti ingerii au fost facuti de Dumnezeu buni, acestia fiind pusi la incercare de Creatorul lor. Astfel, o parte din ingeri, in frunte cu Lucifer, s-a razvratit impotriva Ziditorului. Mihail si ingerii lui, au pornit razboi cu balaurul, pe care l-au invins. Arhanghelul Mihail a pazit astfel credinta catre Stapanul sau si s-a aratat adevarata "capetenie peste cetele celor fara de trupuri".

Si asa s-a intocmit soborul, adica adunarea si unirea tuturor ingerilor credinciosi lui Dumnezeu, iar Mihail Arhanghelul a fost randuit de Dumnezeu capetenie a ingerilor buni si mare facator de bine al mantuirii noastre.

  • Arhangelul Gavriil
Impreuna cu Sfantul Arhanghel Mihail, este cinstit si inveselitorul Arhanghel Gavriil. Ca si Mihail, acesta a luat "chip vazut", daruind oamenilor, multe faceri de bine. Astfel, in proorocia lui Daniil, Gavriil este numele talmacitor al vedeniei, aratandu-i acestuia (Daniil) intelesul celor saptezeci de saptamani de ani, pana la venirea lui Mesia Hristos. Conform traditiei, Gavriil este si cel care vesteste lui Ioachim si Ana ca din ei se va naste Fecioara Maria.

In Legea noua, Gavriil descopera preotului Zaharia, nasterea lui Ioan Botezatorul, si o anunta pe Fecioara din Nazaret nasterea de la Duhul Sfant a Domnului Hristos.


Peste 1.370.000 de romani isi aniverseaza onomastica de sarbatoarea Sfintilor Mihail si Gavriil, cei mai multi fiind barbati, care poarta prenumele de Mihai, informeaza un comunicat al Ministerului Administratiei si Internelor(MAI)

Astfel, din cei 1.379.904 de sarbatoriti, 806.301 il au ca patron spiritual pe Arhanghelul Mihail, avand prenumele Mihail, Mihaela sau derivate ale acestora, in timp ce 483.593 poarta prenumele de Gavriil, Gabriela sau derivate ale acestora, potrivit NewsIn.

Statisticile existente la nivel national arata ca 348.182 de romance poarta prenumele de Mihaela, 6.591 prenumele de Mihaiela, 9 se numesc Michi, iar 26 Misa. Totodata, 358.500 de romani poarta prenumele de Mihai, 54.311 prenumele de Mihail, 26.787 raspund la diminutivul Mihaita, 85 la numele Michi, 1.662 Misu, 60 Misa, 6.344 Mihnea, iar ceilalti sarbatoriti sunt Mihaila, Mihalache, Mihalcea sau Mihu.

De asemenea, 214.779 de romance poarta prenumele de Gabriela, 3.511 prenumele de Gabi, iar 153 raspund cand sunt strigate Gabita. In acelasi timp, 230.133 de romani poarta prenumele de Gabriel, 22.619 sunt Gavril si Gavriil, 8.326 Gavrila, 4.001 Gabi, iar 81 raspund la prenumele de Gabita, se mai arata in comunicatul MAI.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.