In ceea ce priveste beneficiile extrasalariale, in preferintele romanilor se regasec asigurarile de sanatate si abonamentele in cadrul clinicilor medicale private. La diferenta de circa opt procente, se situeaza optiunea pentru pensiile private facultative si asigurari de viata.
Asigurarea de locuinta, asigurarea de tip CASCO, asigurarea de viata, asigurarea de bunuri, asigurarea privata de sanatate si pensia privata facultativa sunt in topul serviciilor financiare pe care respondentii le considera necesare.

Totodata, aproximativ 16% dintre cei chestionati au declarat ca vor contracta o pensie facultativa pe viitor, iar media contributiei lunare pe care ar fi dispusi sa o plateasca este de 135,34 lei in Bucuresti si 105,03 lei in provincie. Subiectii care doresc sa achizitioneze in viitorul apropiat un astfel de produs financiar sunt reprezentanti cu precadere de femei cu varste cuprinse intre 22 si 47 de ani si persoane cu venituri
intre 500 si 2000 de lei, cu studii superioare, care se informeaza in special prin intermediul internetului.

  • Companiile bucurestene renunta la beneficiile extrasalariale
Situatia economica nefavorabila din ultimul an si-a pus amprenta si asupra pietei muncii, multe companii fiind nevoite sa promoveze o politica de resurse umane, bazata pe reducerea costurilor. Aceasta politica a fost implementata fie prin reducerea numarului de angajati, fie prin reducerea beneficiilor extra-salariale sau prin scaderea salariilor.

Informatiile au fost oferite la Forumul Economic Regional Bucuresti-Ilfov, cu ocazia prezentarii, in premiera, a unui sondaj de opinie realizat de Mednet Marketing Research Center, pentru conferinta organizata de Media XPRIMM. Sondajul este constituit de intervievarea a 25 de manageri de resurse umane din companiile bucurestene, in perioada 1-15 septembrie.

“Puterea de negociere s-a schimbat. Daca acum 2 ani exista o presiune catre angajatori, acestia trebuind sa ofere pachete salariale cat mai motivante si cat mai atractive, in prezent, din cauza situatiei in care se afla economia, lucrurile s-au schimbat. Angajatii sunt dispusi sa primeasca aproape orice numai sa fie angajati, astfel incat, pentru protejarea resurselor, companiile tind sa aleaga cu grija beneficiile extra-salariale destinate angajatilor”, au declarat managerii de resurse umane intervievati.

Studiul a fost realizat in perioada 2 - 14 aprilie 2009, prin intermediul interviurilor telefonice efectuate cu ajutorul sistemului CATI. Cercetarea s-a bazat pe intervievarea unor persoane adulte, cu varste cuprinse intre 22 - 65 ani, care locuiesc in Bucuresti si orase cu mai mult de
100.000 locuitori.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.