V-ati putut imagina vreodata ca un fond de vanatoare de peste 13 mii de hectare poate fi concesionat pentru suma de 14 milioane de lei vechi pe an? Prin comparatie, un vanator care vrea sa ia acasa un mistret impuscat trebuie sa achite intre 15 si 20 de milioane de lei vechi, in functie de greutatea animalului.

Astfel de afaceri halucinante facute pe seama statului roman nu sunt singulare pentru Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AGVPS), organizatie care a supravietuit tuturor regimurilor politice. Cladiri, terenuri,fonduri de vanatoare, bazine piscicole si alte bunuri evaluate la milioane de euro si care produc, la randul lor, venituri consistente sunt detinute acum de AGVPSR si de filialele acesteia din tara.

Beneficiind si de o protectie la nivel inalt – asociatia a fost condusa de-a lungul anilor de oameni influenti, precum Adrian Nastase sau Mugur Isarescu –, AGVPS a incheiat multe contracte care pot fi considerate paguboase pentru statul roman. Nici o autoritate publica nu s-a gandit insa sa indrepte lucrurile, chiar daca mai multe asociatii cu profil asemanator contesta de ani de zile monopolul AGVPS asupra multora dintre aceste bunuri. "Romania libera" va prezinta astazi cateva dintre afacerile asociatiei, urmand ca zilele viitoare sa continue cu alte dezvaluiri pe acest subiect.

O organizatie care a supravietuit tuturor regimurilor din Romania controleaza, in mod netransparent, o buna parte din avutia statului. Cladiri, terenuri, fonduri de vanatoare, bazine piscicole si alte bunuri evaluate la milioane de euro care produc, la randul lor, venituri consistente sunt detinute de Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AGVPSR) si de filialele acesteia din tara. Beneficiind si de o protectie la nivel inalt – Asociatia a fost condusa de-a lungul anilor de oameni influenti precum Adrian Nastase si Mugur Isarescu – AGVPSR a incheiat contracte care pot fi considerate paguboase pentru statul roman. Nimeni nu s-a gandit insa sa indrepte lucrurile, chiar daca mai multe asociatii cu profil asemanator contesta de ani de zile monopolul AGVPSR asupra multora dintre aceste bunuri, iar aceste litigii se judeca in instantele din Romania.

Unul dintre cei mai vocali contestatari, presedinte al Federatiei Nationale a Pescarilor Sportivi din Romania, stefan Popescu sustine ca bunurile de pe urma carora s-au obtinut profiturile AGVPSR – fonduri de vanatoare si balti, in principal – nu puteau fi incluse in patrimoniul actual al AGVPSR si al filialelor, deoarece ele sunt, de drept, ale statului. In plus, ele au fost mostenite abuziv de la o organizatie care a functionat inainte de 1989 in subordinea unui minister. Popescu mai spune ca astfel a fost posibila una dintre cele mai mari delapidari ale avutiei statului. Acesta mai sustine ca AGVPSR detine in mod abuziv in exploatare fonduri de vanatoare care insumeaza 17.500.000 hectare.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.