Social 9 Aprilie 2009 02:08
Masura, adoptata ieri de Executiv, se aplica doar persoanelor cu pensii mai mici de 1.700 lei pe luna. Pensionarii care castiga, de la stat, peste venitul mediu brut pe economie - 1.700 lei - vor fi nevoiti sa opteze fie pentru salariu, fie pentru pensie, a decis, ieri, Guvernul.

Potrivit proiectului de lege aprobat ieri de Executiv, pensionarii cu un venit lunar sub salariul mediu brut pe economie vor putea, in continuare, sa cumuleze pensia cu salariul. Cei care acumuleaza un venit de la stat de peste 1.700 lei vor fi nevoiti sa opteze fie pentru pensie, fie pentru salariu, potrivit aceluiasi proiect de lege. Salariul mediu brut prognozat pe 2009 este de 1.693 de lei.

Decizia trebuie comunicata in 15 zile

A doua categorie va trebui sa opteze pentru salariu sau pensie in maximum 15 zile de la intrarea in vigoare a legii, ce va trebui, initial, aprobata de Parlament. Potrivit premierului Emil Boc, in urma unei analize facute de autoritati, profesorii, actorii, medicii, asistentii maternali si cei care au persoane cu handicap in supraveghere se incadreaza in categoria celor cu un venit lunar, de la stat, mai mic de 1.700 lei. Prin urmare, acestia vor fi exceptia de la actualul proiect de lege. Premierul a precizat ca aceste limitari afecteaza doar sectorul bugetarilor, nu si pe cel privat.

Potrivit analizelor efectuate, in prezent sunt aproximativ 20.440 de persoane care cumuleaza pensia cu salariul, dintre care circa 1.400 la nivel central si aproximativ 19.000 la nivel local.

Profesorii si medicii sunt multumiti

Decizia Guvernului de a permite cumulul pensiei cu salariul platit de stat doar in cazul persoanelor care au o pensie neta in limita maxima de 1.693 de lei nu ii afecteaza pe profesori sau pe medici. Acestia sustin ca pensiile lor sunt, oricum, mai mici de 1.700 de lei.

„Nu ne putem plange de aceasta hotarare a Guvernului. Putine sunt cadrele didactice cu o o pensie de peste 1.700 lei. Este o decizie buna daca au ales aceasta suma. In aceasta situatie, profesorii pensionari isi pot continua activitatea didactica”, este de parere Constantin Ciosu, presedintele Federatiei „Educatia Nationala“.

Agentia Domeniilor Statului, desfiintata

„Sunt cadre medicale cu pensii de peste 1.700, dar sunt in numar mic. Nu putem spune ca aceasta decizie afecteaza sistemul sanitar. Totusi, trebuie sa recunoastem ca ne-ar fi placut ca Guvernul sa gaseasca alte modalitati de a face economie. Insa, daca aceste economii se vor intoarce la bugetarii cu salarii mici, asa cum a promis premierul Boc, nu putem decat sa salutam astfel de decizii”, a declarat Marius Petcu, presedintele federatiei Sanitas.

Masura descentralizarii va duce la reduceri de personal, dar si la desfiintarea unor agentii din subordinea ministerelor, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu. Oficialul a precizat ca Agentia Domeniilor Statului (ADS) va fi desfiintata, urmand ca prerogativele acestei institutii sa fie transferate catre o directie creata in cadrul primariilor.

IMM-urile semneaza cu bancile contracte pe care le inteleg doar partial

„In urma descentralizarii, se vor face reduceri de personal si unele agentii din subordinea ministerelor vor fi desfiintate sau comasate. ADS, de pilda, va fi desfiintata, iar sarcinile institutiei vor fi preluate de administratia locala, in cadrul unei directii», a precizat Sarbu.

ADS functioneaza in subordinea Ministerului Agriculturii si se ocupa cu privatizarea societatilor comerciale agricole si concesionarea terenurilor agricole proprietate publica si privata a statului, administrate de aceste societati.

Ministerul Agriculturii a anuntat anterior, intr-un comunicat privind descentralizarea institutiei, ca ADS va ceda administrarea terenurilor indiguite catre Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.