Social 13 Martie 2009 01:21
Marius Tuca, directorul ,,Jurnalului National“, a depus la OSIM cerere de inregistrare pe numele sau a brandului „Biblioteca pentru toti”, care in acte apartine Ministerului Culturii si este folosit de Editura Minerva.

La venerabila varsta de 113 ani, colectia de carti „Biblioteca pentru toti” este revendicata de trei parinti. Pe de o parte se afla Ministerul Culturii si Cultelor, care a inregistrat marca si sigla BPT in 2001 la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, dar fara a figura inregistrata explicit si sintagma extinsa, „Biblioteca pentru toti”.

Alaturi de MCC este Editura Minerva, cea care publica din 1970 carti din Colectia BPT si care se revendica drept mostenitoare a traditiei incepute in 1895 de Editura Librariei ,,Carol Muller’’ si continuata apoi de diverse edituri pana acum 39 de ani. Ana Munteanu, redactorul coordonator de la Minerva, ne-a declarat ca, dupa ce editura s-a privatizat, in 1999, aceasta a colaborat continuu cu MCC atat pentru a putea folosi numele colectiei „Biblioteca pentru toti”, dar si pe cel de „Editura Minerva”, care de asemenea este o marca inregistrata de catre MCC in 2001.

De partea cealalta a „luptei” pentru cel mai cunoscut brand literar romanesc se afla directorul ziarului „Jurnalul National”, Marius Tuca.

In ianuarie 2009, el a depus la OSIM o cerere prin care doreste sa inregistreze pe numele sau marca „Biblioteca pentru toti”. Incepand cu 18 martie, ziarul pe care il conduce va distribui carti de literatura romaneasca sub numele acestei colectii, care, desi in varianta Minerva, a depasit numarul 1.700, in varianta Trustului Intact va fi renumerotata, incepand cu volumul 1.

Pentru a evita conflictul cu colectia originala, emblema BPT de pe cartile ,,Jurnalului National“ a fost modificata, astfel incat s-a pastrat doar sintagma BPT, iar ovalul cu fond negru, in interiorul caruia scria „fondata in 1895” si „serie noua”, a fost inlocuit cu imaginea unei carti deschise la 360 de grade. „In mod normal, cei de la «Jurnalul National» ar fi trebuit sa ne intrebe daca suntem de acord sa ne foloseasca titlul colectiei inainte de a anunta ca o sa publice carti sub acelasi nume. Toata lumea identifica aceasta colectie cu Editura Minerva si cu anumite criterii de selectie a titlurilor, iar acum publicul este indus in eroare. Puteam gasi o forma de colaborare. Daca ei vor continua sa scoata carti sub aceasta denumire, fara acordul nostru sau al Ministerului Culturii, ii vom da in judecata”, spune Anca Munteanu, redactorul coordonator al Editurii Minerva.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.