Social 12 Martie 2009 13:31
Datoriile Primariei Capitalei erau la sfarsitul anului trecut de 2,72 miliarde lei, cu peste 20% mai mari decat la sfarsitul lui 2007, cand totalizau 2,26 miliarde lei, conform datelor publicate de municipalitate.

Cea mai mare parte a datoriilor inregistrate pana la 31 decembrie 2008, in suma de 2,49 miliarde lei, este cauzata de imprumuturile pe termen lung, care, la inceputul anului, se ridicau la 2,07 miliarde lei.

Datoriile curente (care trebuie platite in termen mai scurt de un an) sunt de 139 milioane lei, in crestere cu 40 milioane fata de inceputul anului trecut. Majoritatea acestora, mai exact 99,7%, reprezinta datoriile primariei la diverse bugete (de stat, de asigurari sociale, etc). In plus, municipalitatea mai avea de achitat, la sfarsitul anului trecut, 3,69 milioane lei pentru salariile angajatiilor si contributiile aferente acestora, informeaza NewsIn.

Creantele curente (ce trebuie incasate in mai putin de un an) ale primariei se ridica la 113 milioane lei, in timp ce in conturile muncipalitatii, aflate la trezorerie sau la banci comerciale, se afla suma de 990 milioane lei. Din aceasta suma, 68%, adica 673 milioane lei, se afla in depozite bancare.

Potrivit datelor ultimei rectificari de buget, Primaria Capitalei nu a cheltuit, in 2008, 100 de milioane euro, bani avuti la dispozitie din credite externe.

Dupa cum arata ultima rectificare de buget, primaria nu a cheltuit, anul trecut, o alta suma semnificativa - 142 de milioane de lei, cea mai mare parte din aceasta fiind destinata, initial, cheltuielilor institutiilor subordonate care au si proiecte de investitii. Pe de alta parte, municipalitatea a trebuit sa faca rost, in 2008, de un "supliment" de 40 de milioane de lei pentru acoperirea diferentei din pretul real al gigacaloriei si cel platit de populatie.

Cifrele bugetului rectificat mai arata ca vistieria Capitalei resimte efectele crizei economice. Astfel, in 2008, veniturile din impozitul pe venit au scazut cu 40 de milioane de lei, cele din impozitele si taxele locale - cu 6,8 milioane, iar veniturile din concesiuni si inchirieri - cu 5,5 milioane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.