Multe femei ajung in posturi de conducere si din ce in ce mai multi barbati se trezesc in situatia de intretinuti. Reprezentantii sexului tare s-au impacat cu statutul si profita de avantaje. Sa fii barbat intretinut nu este chiar un lucru rau, recunosc cei care trec prin aceasta faza. Psihologii cred ca mentalitatile invechite au fost depasite.

Iulian D. are 35 de ani si lucreaza la o firma de IT. La prima vedere pare un om care a reusit in viata. Dar nu si in comparatie cu sotia sa.

Aceasta a reusit in mai putin de cinci ani sa ajunga in conducerea unei companii medii si sa castige de patru ori mai bine decat sotul sau. Au deja un copil si Iulian a fost cel care l-a crescut pana acum.
„Eu stau mai mult acasa“, spune Iulian. „Asa am convenit cu sotia“, se grabeste sa adauge. Banii le ajung. El munceste mai mult, ca sa nu zica lumea ca nu are ocupatie.

„Din afacerile mele imi ies cam 2.000 de lei lunar, dar nu ducem lipsa de bani“, zambeste acesta. La inceput l-a deranjat statutul de „intretinut“, dar acum a inceput sa-i placa.

„Ma simt ca in studentie. Am timp sa stau la calculator, sa dorm, sa ascult muzica, sa ies in parc cu copilul. Nu e usor nici sa te ocupi de casa si de copil“, mai spune Iulian. Partenera sa are un program foarte complicat, asa ca tot el este si cel care gateste uneori. „Nu mereu, ca nu ma pricep. Mai si trisez cu mancare de la restaurant“, recunoaste barbatul.

Cazul lui Iulian nu este unic. Specialistii in resurse umane spun ca din ce in ce mai multe femei reusesc sa se angajeze pe posturi bune, iar sotii nu tin mereu pasul cu ele. Se intampla cel mai des in cazul tinerilor.

Fetele isi incep cariera de pe bancile facultatii, in timp ce baietii prefera sa se distreze cat mai sunt in scoala. O alta explicatie pe care o dau specialistii in resurse umane este legata de profilul facultatii.

Bariera: facultatile tehnice

„In cazul persoanelor care incep sa lucreze din perioada facultatii, un factor important il constituie si natura studiilor pe care le urmeaza, in sensul necesitatii prezentei la cursuri. De exemplu, facultatile tehnice sunt mai populare printre persoanele de sex masculin, iar programul la aceste facultati este unul incarcat, fiind obligatorie prezenta la majoritatea cursurilor si seminariilor. In concluzie, este putin probabil ca o persoana care urmeaza cursurile unei astfel de facultati sa aiba timp si pentru o slujba, chiar si part-time (cu jumatate de norma - n.r.)“, crede Iuliana Badea, Sales Manager la Lugera & Makler.

Acesta este si cazul lui Dorin F. - student in anul 4 la Politehnica. „Programul de la facultate nu mi-a permis sa lucrez“, se justifica Dorin. Prietena lui, Andreea, este in ultimul an la Academia de Studii Economice si lucreaza din primul an de facultate in departamentul contabil al unei firme. Castiga aproximativ 1.800 de lei, bani pe care cei doi ii folosesc pentru chiria garsonierei in care locuiesc, dar si pentru distractii.

„Parintii inca ma ajuta cu bani, dar nu ma simt bine fata de Andreea. Incerc sa-mi gasesc macar o slujba part-time, pentru ca aceasta situatie nu este comoda“, adauga Dorin.

Reprezentantii firmelor de resurse umane spun ca mai bine de 50% din pretendentii la posturile entry-level (debutanti - n.r.) sunt de sex feminin si exista posturi care se adreseaza femeilor.

Depasirea mentalitatilor

Foarte multi barbati reusesc sa treaca peste acest complex datorita schimbarii contextului socio-cultural. „Reactia lor depinde de reactia celor din jur. Pe masura ce apar mai multe exemple de persoane care se afla in aceeasi situatie, incep sa se simta confortabil. Nu mai sunt aratati cu degetul“, crede Bogdana Bursuc, psiholog la Mind Institute.

Cei care ajung sa-si accepte mai greu situatia de intretinuti sunt aceia care si-au construit valoarea personala pe castigul salarial. „Multi barbati nu se mai simt valorosi daca nu mai sunt cei care aduc bani in casa“, spune psihologul. Un rol important il are partenera, care il ajuta
sa-si redefineasca valoarea.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.