Producatorul de energie electrica Nuclearelectrica vrea sa ofere burse studentilor, care fac stagiul de pregatire la proiectele reactoarelor 3 si 4 de la CNE Cernavoda, chiar si din acest an, a declarat noul director general al Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan.

"In vara, urmeaza sa avem discutii cu reprezentanti ai Universitatii Politehnica din Bucuresti, ca sa oferim burse studentilor din anii terminali, care vor fi astfel obligati sa vina in stagiu de pregatire la noile reactoare 3 si 4 de la Centrala Nuclearo-Electrica de la Cernavoda. Dorim sa-i formam ca operatori de sistem", a declarat Pompiliu Budulan, citat de NewsIn.

Potrivit lui Budulan, un stagiu de pregatire ar dura intre patru si sase ani.

"Nuclearelectrica nu va face disponibilizari, ci dimpotriva, va aduce personal", a mai spus directorul general al Nuclearelectrica.

Acesta a precizat ca in urmatoarele saptamani, compania de proiect a noilor reactoare de la Cernavoda va fi inregistrata la Camera de Comert si ca niciunul din cei sase investitori nu s-a retras pana acum.
Nuclearelectrica, impreuna cu cei sase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GdF-Suez, Enel, Iberdrola si RWE Power, au semnat la 20 noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (SC EnergoNuclear SA) care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda. In urma negocierilor, s-a decis ca impartirea actiunilor intre partenerii de proiect sa fie astfel: Nuclearelectrica (51%), CEZ, GdF-Suez, Enel si RWE Power (cate 9,15%) si ArcelorMittal si Iberdrola (cate 6,2%).

Compania de proiect este cea care isi va recalcula singura suma necesara investitiei la cele doua reactoare. Ea are termen un an si jumatate pentru a anunta noua suma necesara finalizarii proiectului, potrivit reprezentantilor Ministerului Economiei si Finantelor. Proiectul urmeaza sa fie notificat Comisiei Europene in baza tratatului Euratom.

Proiectul urmeaza sa se realizeze in doua etape: etapa de pre-proiect, care se estimeaza sa dureze 18 luni, de la inregistrarea viitoarei societati comerciale si a doua etapa, care este etapa propriu-zisa de realizare a proiectului, avand o durata de circa sase ani.

Costul estimat pentru cele doua reactoare este de patru miliarde euro. Fiecare unitate va avea o putere instalata de 720 MW.

Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii la 40 de ani. Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologie de tip Candu 6. Initial, construirea lor urma sa inceapa in 2009.
Procesul de negociere cu cei sase investitori interesati, ArcelorMittal, CEZ, Electrabel, Enel, Iberdrola si RWE Power, a inceput la 4 decembrie 2007.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.