In ciuda faptului ca prin Constitutie sunt interzise interferentele in viata privata si, in general, Guvernul respecta aceste interdictii, exista perceptia larg raspandita ca supravegherea ilegala exista in continuare in Romania, se arata in raportul anual al SUA privind drepturile omului.

In cadrul categoriei "Interferente arbitrare in viata privata, familie, camin sau corespondenta", raportul anual al Departamentului de Stat privind respectarea drepturilor omului in lume atrage atentia ca in Romania persista impresia generalizata a unei supravegheri ilegale, relateaza NewsIn.

"Constitutia interzice astfel de actiuni si, in general, guvernul respecta restrictiile. Cu toate acestea, exista o perceptie larg raspandita ca persista supravegherea ilegala.(...). Unele organizatii nonprofit pentru apararea drepturilor omului au semnalat faptul ca, potrivit legii, un procuror poate obtine un mandat pentru interceptarea convorbirilor pe o perioada de sase luni, dar ca aceasta poate fi extinsa pe termen nelimitat cu cate trei luni, fara aprobarea judecatorului. Au existat cazuri de interceptari electronice in afara parametrilor legali", se arata in raportul SUA privind situatia drepturilor omului in lume in 2008.

Documentul mai noteaza ca la 16 octombrie, Curtea Constitutionala a decis ca legile privind securitatea nationala si protectia informatiilor clasificate respecta Constitutia.

Raportul aminteste si de procesul dintre omul de afaceri Dinu Patriciu si Serviciul Roman de Informatii (SRI), care a continuat la Curtea de Apel Bucuresti, dupa ce in mai 2007 Tribunalul Bucuresti a decis ca SRI trebuie sa-i plateasca lui Dinu Patriciu 50.000 de lei (17.700 dolari) drept compensatii pentru interceptarea ilegala a telefonului sau. SRI si Patriciu au facut apel, se arata in raportul american privind situatia drepturilor omului in lume in 2008.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.