Dincolo de scumpiri, cel mai grav lucru in contextul crizei este sa-ti pierzi locul de munca. Cei mai norocosi angajati in aceasta perioada sunt cei care isi impresioneaza sefii si obtin o promovare.

Seful anunta inghetarea salariilor, iar in fiecare luna au loc o serie de sedinte in care conducerea companiei le vorbeste angajatilor depre efectele crizei. Acestea sunt semne clare ca apele nu vor mai fi la fel de limpezi in perioada urmatoare.

Cel mai probabil este ca, odata cu inghetarea salariilor, sa se produca si un proces de reorganizare, ce poate insemna mai putine locuri de munca. Daca se mai anunta si o viitoare evaluare a angajatilor, este aproape clar, spun specialistii: se pregatesc disponibilizari.

Resurse interne

In situatii ca acestea nu este usor sa-ti pastrezi locul de munca sau sa primesti un salariu mai mare. Totusi, o solutie care te poate scoate din criza este sa reusesti sa faci o impresie buna in fata sefilor si sa fii promovat.

„Daca spre sfarsitul anului companiile aveau nevoie de oameni noi, acum, in perioada de criza, pentru a reduce costurile, prefera sa promoveze din interior. Pentru a se intampla acest lucru, trebuie sa demonstrezi cu adevarat ca meriti”, crede Corina Marasescu, Project Consultant Barnett McCall Recruitment.

In plus, solutia promovarii este profitabila pentru angajator din mai multe puncte de vedere: nu este la fel de consumatoare de costuri precum o recrutare externa, persoana care va ocupa postul va cunoaste deja cultura si strategiile organizatiei, iar perioada de adaptare si formare initiala pe post vor fi mult mai scurte, afirma si Iuliana Badea, Sales Manager Lugera & Makler.

Un angajat promovat pe un post superior nu va avea pretentii la un salariu similar cu cel cerut de o persoana care are deja experienta pe aceeasi functie.

Specialistii sustin ca, incepand din semestrul doi al anului trecut, cele mai multe dintre companiile mari au recurs deja la varianta promovarii unor angajati din interior, asa ca posturile vacante din segmentul top-management sunt din ce in ce mai putine. In cazul muncitorilor din fabrica, sa-ti pastrezi locul de munca este foarte dificil pentru ca acestia ajung rareori in contact cu sefii cei mari.

Angajatii au simtit deja criza

Peste 37% din angajatii din Romania spun ca organizatia in care lucreaza a facut deja disponibilizari, arata un studiu MyJob efectuat pe un esantion de 3.100 de repondenti. In acelasi timp, 23% din participanti spun ca sunt afectati la locul de munca mai ales de stoparea angajarilor.

Cei care simt cel mai acut problema disponibilizarilor sunt bucurestenii, clujenii si brasovenii - peste 40% din acestia spun ca sefii lor au facut restructurari.

In ceea ce priveste nivelul de studii, cei mai multi angajati absolventi de facultate au raspuns ca firma in care lucreaza a facut disponibilizari, insumand 50%, iar urmatorii pe acest segment de educatie au afirmat ca nu se mai fac angajari.

Psihologii avertizeaza ca presiunea sub care lucreaza angajatii din firmele care dau afara oameni le afecteaza randamentul. “Impactul psihologic este mare chiar si atunci cand iti vezi colegii disponibilizati si te gandesti ca tu ai putea fi urmatorul”, spun acestia.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.