In timpul unei vizite a expertilor din iunie 2006, Comitetul antitortura (CPT) al Consiliului Europei a descoperit ca programe de cercetare biomedicala (teste cu medicamente psihotrope) erau desfasurate pe pacienti ai spitalulului de psihiatrie din Oradea, fara ca acestia sa fie informati in mod adecvat.
Intr-un pavilion al acestui spital, trei bolnavi psihici si doi barbati cu un grad mediu de redardare mintala, descrisi drept "cazuri sociale cronice", semnasera un document prin care consimteau sa fie folositi in cadrul acestor teste. Pacientii erau insa convinsi ca li se administreaza "medicamente speciale din strainatate", mai bune decat medicamentele din Romania, arata raportul publicat la Strasbourg, cu consimtamantul Romaniei, potrivit AFP.
Directorul spitalului nu era la curent cu protocolul in curs si nu stia nici macar daca testele au obtinut acordul - obligatoriu - al unei comisii de etica.
Acesti cobai pentru teste terapeutice faceau parte dintr-un grup de 11 persoane (sapte barbati si patru femei) internate "voluntar" in acest spital ca si "cazuri sociale" si fara a figura pe listele de pacienti. Grupul era folosit pentru treburi marunte si mai multi membri ai sai nu aveau voie sa iasa din spital, potrivit CPT, care se declara ingrijorat de statutul juridic al acestor pacienti/rezidenti.
Raportul arata pe de alta parte ca o proportie deloc neglijabila dintre detinuti au declarat ca au fost supusi la rele tratamente in timpul interogatoriilor de catre politia din Bucuresti si cea din Bacau. Detinutii afirmau ca au fost loviti cu pumnii, cu bastoane de cauciuc, cu o bata de baseball sau manerul unui pistol. O detinuta minora a declarat si ca a fost atinsa in mod indecent.
In inchisori, CPT a constatat o suprapopulare generala care obliga detinutii sa doarma mai multi in pat, in spatii mici, precum si lipsa aproape totala a activitatilor in afara celulei si servicii medicale insuficiente. In unele celule ale inchisorilor din Bacau, conditiile de detentie "ar putea fi calificate in mod justificat drept inumane si degradante", arata raportul.
CPT a fost informat, de asemenea, ca in centrele de detentie nu este iesit din comun ca cetatenii straini sa fie legati cu catuse de bare de metal fixate de pereti, la o inaltime de circa 50 de centimetri.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup-ul românesc care a construit cea mai performantă aplicație din Europa
Sursa: start-up.ro
-
Restructurări în retail: Benetton se pregătește să închidă 500 de magazine
Sursa: retail.ro
-
Bogdan Antonescu, climatolog: „riscurile extreme din viitor pentru București”
Sursa: green.start-up.ro
-
Campanie Salt Bank: banca dublează donațiile românilor
Sursa: futurebanking.ro
-
Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în săptămâna 9-15 decembrie...
Sursa: garbo.ro
-
Leacuri bătrânești pentru arsuri stomac - remedii naturale eficiente
Sursa: kudika.ro
-
CCR a decis când va analiza cererile de anulare a alegerilor
Sursa: wall-street.ro