Presedintele Senatului, Mircea Geoana, fostul ministru de Externe, a declarat, joi, la RFI, ca reactia Romaniei in cazul romilor din Franta este "palida" si "neconvingatoare", iar repatrierea acestora este abordata de Paris intr-o maniera "mai musculara".

"A fost timida si neconvingatoare. Si nu vorbesc aici de declaratiile publice, pentru ca intre prieteni - iar Romania si Franta sunt prieteni vechi, de nadejde - cred ca acest subiect ar fi trebuit sa faca obiectul unei conversatii la nivelul cel mai inalt, intre presedintii celor doua tari, intre sefii diplomatiilor, intre ministrii Muncii, ministrii de Interne. Daca este o problema de criza - si Franta pare sa fi declarat acest subiect o problema de criza - cred ca ar fi trebuit sa fie activate celule de criza, la nivelul celor doua Guverne. Cred ca reactia Bucurestiului este palida si neconvingatoare", a afirmat Mircea Geoana. [Oscar ii va impiedica pe romi sa jecmaneasca Franta]

Presedintele Senatului crede ca repatrierea romilor din Franta este o rezolvare superficiala a problemei. In plus, spune Mircea Geoana, Parisul abordeaza problema intr-o maniera "mai musculara", transmite MEDIAFAX.

"Cred ca repatrierile nu rezolva decat superficial o problema, care este reala, pe care nu avem voie sa o subestimam sau ignoram. Cred ca aceasta maniera mai musculara, pe care autoritatile franceze incearca s-o aplice in general pe acest subiect are si o importanta componenta de politica interna franceza. Acest lucru este indubitabil", a sustinut fostul ministru de Externe. [Repatrierea romilor, o solutie temporara?]

Mircea Geoana a mai afirmat ca si Romania trebuie sa se implice in integrarea romilor in societate. "In acelasi timp si partea romana are - si avem cu totii, ca societate - o problema deschisa si o problema spinoasa. Probabil ca libera circulatie a scazut presiunea in interiorul societatii romanesti, pentru ca un numar mare de cetateni romani, nu numai romi, cetateni romani, milioane de romani si-au gasit un loc de munca, o activitate, in strainatate, in tari europene si atunci o parte dintre problemele structurale ale societatii romanesti au fost mai putin presante", a spus, la RFI, presedintele Senatului.

Citeste si:
Romii cer să fie recunoscuți ca minoritate etnică de India
Romii cer să fie recunoscuți...

Joi, 19 august, urmeaza sa fie repatriati din Franta cateva zeci de romi. Ei au acceptat de buna voie sa revina in tara. In total, pana pe 26 august, vor reveni in Romania, din Franta, 371 de romi, in contextul in care autoritatile franceze sunt criticate pentru politica lor securitara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.