Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat miercuri ca solicitarea de revocare a sa din functie inaintata de PDL si sustinuta de UDMR si independenti este inadmisibila si neconstitutionala si ca nu o va supune la vot.

"Nu cred ca la modul sincer cineva din aceasta sala poate sa invoce o modalitate necolegiala din partea mea sau incercarea de a frana sau bloca activitatea legislativa. Prezenta mea la Senat nu impiedica buna guvernare, probabil impiedica un alt calcul politic", a spus Geoana. El a mai precizat ca "nu putem sa discutam in Senat chestiuni care sunt in afara Constitutiei", si a precizat ca e limpede ca "lumina zilei" ca cerere de revocare este "neregulamentara si neconstitutionala", iar in aceste conditii o asemenea procedura nu trebuie pusa pe ordinea de zi.

Liderul grupului mixt din Senat, Liviu Campanu a cerut miercuri, imediat ce a inceput sedinta plenului, introducerea pe ordinea de zi a cererii de revocare a lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului.

Liderul grupului PNL din Senat, Puiu Hasotti, a declarat ca solicitarea de introducere pe ordinea de zi a cererii de revocare a lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului este neregulamentara si neconstitutionala, solicitand ca ea sa nu fie supusa la vot.

"Nu e razboiul nostru, dar judecand neutru si la rece, solicitarea dvs nu e regulamentara, nu e constitutionala, prin urmare, in numele grupului PNL, de vreme ce nu e regulamentara si constitionala va solicit sa nu o supuneti la vot", s-a adresat Hasotti lui Mircea Geoana, care prezideaza sedinta.

In situatia de fata din Senat, daca revocarea ar fi introdusa pe odinea de zi, deputatii PDL, UDMR si Independentii ar intruni numarul necesar de voturi pentru a-l da jos pe Geoana de la presedintie. [Revocarea iese din discutie...deocamdata]

"Nu Senatul Romaniei ci a lui Geoana"

Programul de lucru al Senatului este blocat dupa ce reprezentantii puterii au respins ordinea de zi pe motiv ca nu continea cererea de revocare a lui Mircea Geoana, iar parlamentarii opozitiei si-au acuzat oponentii ca blocheaza activitatea legislativa a acestei Camere.

Disputele din plenul Senatului au culminat cu afirmatia secretarului de sedinta, Orest Onofrei, PDL, care i-a spus lui Mircea Geoana ca nu poate conduce sedinta in care se cere revocarea sa, invocand anumite prevederi din Regulament. La randul sau, vicepresedintele Senatului, Alexandru Peres, a sustinut de la tribuna ca propunerea lui Mircea Geoana in functia de presedinte al acestei camere a apartinut atat PSD cat si PDL in 2008, deci PDL poate invoca argumentele CCR care a sustinut ca presedintele unei Camere poate fi revocat doar de grupul care l-a sustinut pentru aceasta functie.

In replica, Geoana a afirmat ca nominalizarea sa a fost exclusiv din partea PSD+PC, iar PDL doar a sustinut candidatura sa. "Nu suntem in situatia sa discutam acest subiect, ca precizare, propunerea in 2008 a fost facuta de PSD+PC, exclusiv. A fost sustinuta si de dvs., cei de la PDL. (...) Voi conduce in continuare sedinta Senatului. Nu putem sa decidem prin votul majoritatii chestiuni neconstitutionale, nu este permis", a mai spus Geoana, referitor la solicitarea sa de revocare.

Senatorul PDL Iulian Urban a declarat miercuri ca Mircea Geoana se ascunde in spatele Regulamentului si incalca legea, considerand ca Senatul este el, comparand momentele de confruntare din timpul plenului intre putere si opozitie cu daramarea Bastiliei.

"Vine presedintele Senatului sa ne spuna ca nu vrea el sa puna pe ordinea de zi, ceva, o lege, o solicitare, pentru ca i se pare ca este neconstitutionala. <<Senatul sunt eu, statul sunt eu>>. Ne intoarcem undeva acum doua secole in istoria omenirii, atunci cand oamenii au trebuit sa iasa in strada sa mearga sa darame Bastilia", a spus Urban.

Sedinta liderilor de grup de la Senat s-a incheiat fara nicio concluzie in ceea ce priveste urmatorii pasi in continuarea lucrarilor de plen, dupa respingerea ordinii de zi propusa de BP, au declarat liderul grupului PNL, Puiu Hasotti si cel al independentilor, Liviu Campanu.

La randul lor, democrat-liberalii au sustinut ca este necesara schimbarea presedintelui de sedinta, Mircea Geoana, cu un alt vicepresedinte al Senatului pentru continuarea lucrarilor.

Vicepresedintele Senatului, Teodor Melescanu, apreciaza ca singura solutie de rezolvare a blocajului din Senat ar fi modificarea Regulamentului forului, in sensul precizarii mecanismului prin care poate fi schimbat presedintele Camerei superioare, decizie ce poate fi apoi atacata la CCR.

Boc acuza

Premierul Emil Boc a declarat ca Mircea Geoana a sfidat Constitutia si Parlamentul, printr-o incalcare a Regulamentului Senatului, si ca a comis un abuz in functie refuzand sa-si supuna la vot revocarea.

Cazul domnului Geoana e o problema a unui abuz in functie. E inadmisibil ca un presedinte al Senatului sa nu supuna aprobarii plenului o cerere discutata in Biroul Permanent. Din acest punct de vedere, demersul colegilor senatori a fost unul de sanctionare pentru incalcarea flagranta a regulamentului, presedintele Geoana, din nefericire, nefiind la prima incalcare de acest fel. Chiar Curtea Constitutionala a decis, printr-o decizie anterioara, ca a incalcat regulamentul, votand dublu, la o sedinta anterioara Biroului Permanent si a Senatului”, a declarat premierul Emil Boc, in cadrul conferintei de presa, transmite corespondentul NewsIn..


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.