Comisia juridica a decis astazi sa propuna plenului Camerei Deputatilor cererea de incepere a urmaririi penale impotriva Monicai Iacob Ridzi, pentru faptele de delapidare ce fac obiectul raportului elaborat de Comisia de ancheta, PSD, PNL si UDMR au votat "pentru", PDL "impotriva".
Comisia juridica a decis, cu 12 voturi favorabile si 8 "impotriva", sa inainteze plenului propunerea de incepere a urmaririi penale impotriva fostului ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi, democrat-liberalii s-au impotrivit deciziei, invocand "nulitatea absoluta" a raportului final elaborat de Comisie si incompatibilitatea forului de ancheta, relateaza NewsIn.

Monica Iacob Ridzi, a lipsit de la sedinta Comisiei.

In timpul dezbaterilor din cadrul Comisiei, deputatul PD-L Mihail Boldea a apreciat ca raportul Comisiei de ancheta in cazul Ridzi este lovit de nulitate absoluta, argumentand ca presedintele acestui for, Alina Gorghiu, ar fi fost incompatibila cu functia, fiind si avocat, dar si pentru ca activitatea Comisiei ar fi devenit ilegala incepand cu 23 iunie, cand DNA a inceput urmarirea penala impotriva fostului ministru al Tineretului. Boldea a mai acuzat Comisia de ancheta ca "s-a comportat ca un organ de ancheta", acuzand faptul ca raportul "nu are niciun suport legal".

Interventia democrat-liberalului a fost taxata de deputatul PSD Silvestru Lup, care a solicitat PDL sa nu incerce sa arunce in derizoriu Comisia de ancheta. La randul sau, social-democrata Florina Jipa a apreciat ca ar trebui lasate organele in drept sa-si faca datoria in cazul Ridzi.

Liberalul Tudor Chiuariu a declarat ca nu exista un paralelism intre ancheta Comisiei si cea a DNA si a facut apel la PDL sa nu blocheze justitia.
"O cerere de urmarire penala a unui ministru sau fost ministru care e parlamentar, poate veni din doua locuri: din interiorul Parlamentului, si atunci urmeaza procedurile parlamentare, cu un raport al Comisiei juridice care e supus dezbaterii plenului, sau de la un organ de urmarire penala. Nu se exclud, sunt alternative. Avem fapte diferite, de la Parchet ni s-a cerut aprobarea urmaririie penalea pentru anumtie fapte, acum suntem sesizati in baza deciziei Biroului Permanent cu un raport al Comisiei care constata intrunirea unor elem constitutive ale altor infractiuni", a spus Chiurariu. [Verdict pentru Ridzi: Urmarire penala?]

Democrat-liberalul Mihail Boldea a acuzat ca deputatii se transforma intr-un organ de ancheta penala. La randul sau, presedintele Comisiei, Daniel Buda, a sustinut ca forul trebuie sa decida in ce masura pot vota raportul unei Comisii "care nu mai avea posibilitatea sa-si desfasoare acvititatea". In plus, Buda a amintit ca exista o parte judiciara invocata in scrisoarea Monicai Iacob Ridzi, privind o hotarare a CEDO, potrivit careia data inceperii anchetei judiciare este data deschiderii dosarului, si nicidecum data inceperii urmaririi penale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.