Fostul premier Adrian Nastase spune ca PSD si PDL ar putea colabora si pe viitor, chiar mai bine decat in prezent, dar fara Traian Basescu. Fara Basescu presedinte, lucrurile vor fi altfel, spune deputatul social-democrat.
Nastase sustine, intr-un interviu acordat publicatiei Inpolitics ca Traian Basescu a dat ordin ca anumite legi sa fie aprobate dupa vointa sa.
  • Rep: Sunteti de acord cu acuzatia presedintelui Basescu ca actualul guvern a amanat aplicarea masurilor anti-criza, preferand sa se certe?
  • Adrian Nastase: Traian Basescu acuza intotdeauna, chiar si atunci cand el e vinovat. Cred ca Traian Basescu a adus astfel de reprosuri PDL, caci nu PSD a incercat sa impiedice Parlamentul sa realizeze o actiune de control normala asupra activitatii unui minister. In acelasi timp insa, presedintele confunda masurile anti-criza cu altceva. In calitatea sa de sef informal al PDL, nu l-am auzit sa-si fi indemnat subalternii sa discute masurile economice ale PSD. Stiu insa ca a dat ordin ca anumite legi - cum sunt cele ale Educatiei - sa fie aprobate dupa vointa sa. Traim vremuri triste daca tocmai Traian Basescu a ajuns sa faca reforma in Educatie. Chiar si Mircea Miclea, propriul sau consilier, a sustinut ca este nevoie de o dezbatere. Dar dezbaterea implica si opinii contrare, iar Traian Basescu are alergie la asa ceva. Deci, daca exista tensiuni intre PSD si PDL - si ele exista - atunci principalul vinovat este presedintele Basescu, pe care il invit sa arate un document semnat de cei doi presedinti ai partidelor din Coalitie, in care sa se afirme ca el este implicat in aceasta guvernare sau ca este seful ei de facto.
  • Rep: Cum comentati faptul ca singura masura pe care Guvernul Boc a luat-o in primele sase luni de mandat este programul „Prima casa"? O masura in sprijinul dezvoltatorilor. Unde sunt masurile pentru cetateni?
  • Adrian Nastase: Eu nu cred ca este o masura pentru dezvoltatori. Ati vazut prima luna de aplicare - nu s-a stimulat dinamica sectorului imobiliar. Dimpotriva, chiar. O critica a acestei masuri ar fi ca nu se adreseaza tuturor. Potentialul cumparator trebuie sa aiba in continuare un venit destul de consistent. Nu este cazul in Romania. Pentru cei mai multi, achizitionarea unei locuinte nu va trece inca de stadiul de vis. Pot fi de acord ca multe decizii luate sau anuntate pana acum de guvern - ma refer la cele care au vizat veniturile - au afectat largi categorii sociale. Am putea discuta si despre viabilitatea unor masuri care nu au dus la relansarea economiei, ci dimpotriva. Spre exemplu, pentru mine este un mister de ce - desi toti recunoastem ca este o masura neinspirata in actualul context - impozitul forfetar ramane in vigoare in aceasta forma pana in 2010. Sper ca aceasta decizie nu a fost luata doar pentru ca PSD a propus renuntarea la impozitul forfetar incepand cu 1 septembrie al acestui an. In mod clar, atunci cand mediul economic are probleme, apare si somajul, apare si reducerea veniturilor din sectorul privat, unde lucreaza milioane de oameni.
  • Rep: La inceputul verii, in PSD, s-a produs o miscare extrem de interesanta. Ma refer la initiativa dlui Dragnea de a discuta deschis despre problemele coabitarii cu PD-L. Ceea ce parea initial o miscare spectaculoasa in interiorul PSD s-a redus la o simpla disociere de PD-L. Si-a pierdut PSD-ul sansele pentru victoria din toamna prin faptul ca nu a stiut sa „joace" mai dur?
  • Adrian Nastase: Este vorba despre coabitare, dar cu Traian Basescu. Nu sunt convins 100% ca PD-L nu este un partid cu care se poate colabora. Sunt convins ca PD-L nu poate fi cu adevarat un partener, atata timp cat este tinut strans de mana de Traian Basescu. Fara Basescu presedinte, lucrurile vor fi altfel. In ceea ce priveste sansele PSD pentru alegerile prezidentiale, trebuie sa recunoastem ca noi am fost de la bun inceput intr-o situatie dificila, tocmai din cauza acestei coabitari despre care vorbim aici. Este greu sa te prezinti ca alternativa daca tu esti parte dintr-o guvernare care este perceputa ca fiind a lui Basescu. Tocmai de aceea eu cred ca partidul trebuie sa isi manifeste cu mai multa forta identitatea in cadrul acestei guvernari, pentru ca nu suntem masina de aprobare a ideilor lui Traian Basescu si Emil Boc. Sansele pentru toamna depind, in primul rand, de forta de care ne putem arata capabili de acest lucru.
  • Rep: Era mai buna, din punct de vedere electoral, perspectiva iesirii PSD de la guvernare?
  • Adrian Nastase: Uneori am impresia ca PDL isi doreste mai mult acest lucru si ar face orice sa ne excluda. Cel putin asa se comporta. Toti colegii mei, mai mult sau mai putin vocali, simt presiunea exercitata de PDL. Fiindca oamenii acestia de la PDL au fost invatati sa calce totul in picioare, sa supuna. Probabil, cu cat sunt supusi mai mult de Traian Basescu, cu atat mai mult simt nevoia sa isi manifeste frustrarile in relatia cu PSD. PDL nu a inteles ca PSD nu este un partid de 2%, de care te folosesti cum vrei. PSD este partidul care are in spate cele mai multe voturi din Romania. Din punct de vedere electoral, poate ca ar fi fost mai avantajos sa fim in afara unei guvernari in care nu stim cine este, de fapt, premierul si in care orice intelegere este nesigura pentru ca unii dintre parteneri au nevoie de aprobare de la Cotroceni. Dar deciziile unui partid care se afla la guvernare nu se iau doar din punct de vedere electoral. Din fericire.
  • Rep: Cine va fi noul presedinte al Romaniei?
  • Adrian Nastase: Eu sper ca nu va mai fi Traian Basescu. Cele mai multe semnale indica nevoia unei schimbari la Palatul Cotroceni. Ca social-democrat, as vrea ca viitorul presedinte al Romaniei sa fie candidatul PSD. Este important ca noi sa reconstruim la nivel de presedintie ceea ce a fost distrus in acesti ani: onorabilitatea, respectul extern, respectarea rolului constitutional de catre presedinte. Sunt lucruri fundamentale de recuperat, pentru ca, din cauza lui Traian Basescu, Romania a ajuns o insula exotica la periferia Uniunii Europene.
Adrian Nastase este de parere ca daca exista tensiuni in coalitie atunci singurul vinovat de acestea este Traian Basescu.

Cititi restul interviului in Inpolitics.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.