Federatia Sindicatelor din Administratia Publica Publisind solicita depolitizarea administratiei publice si implicarea sindicatelor in evaluarea resurselor umane existente in fiecare institutie publica, potrivit doleantelor exprimate, duminica, la congresul extraordinar.

Cei aproximativ 200 de delegati participanti la Congresul Extraordinar al Publisind au votat, in unanimitate, Strategia de dezvoltare a sectorului public, pentru perioada 2009-2010. Aceasta prevede o serie de obiective pe termen scurt si mediu, printre care definirea principiilor de fundamentare a viitoarei Legi privind salarizarea in sectorul bugetar, implicarea sindicatelor in evaluarea resurselor umane existente in fiecare institutie publica, realizarea si implementarea unui sistem de salarizare care sa stimuleze performanta, eliminarea interferentelor politice in ceea ce priveste accesul in sistemul public, reabilitarea functiei publice si recastigarea increderii populatiei in functionarii publici, informeaza NewsIn.

"Vrem ca imaginea functionarului public sa fie reabilitata, sa nu mai existe acea tinta care se pune pe functionarul public, de bugetar de lux, pentru ca, cel putin in miscarea sindicala, nu sunt asociati bugetari de lux, ci oameni dintre care unii abia se descurca pentru a-si asigura existenta. De aceea, pe langa acea posibilitate a sindicalistilor, de a protesta, vrem sa oferim o strategie coerenta, care include obiective pe termen mediu si scurt, pe care le propunem partii guvernamentale, partenerilor sociali si pe baza carora sa construim o administratie moderna", a declarat presedintele Publisind, Stefan Teoroc.

Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a precizat ca organizatiile pe care le reprezinta se afla in plin proces de negociere cu reprezentatii Executivului, privind masurile economice care urmeaza sa fie luate, pe fondul crizei financiare globale si a acordului dintre Romania si Fondul Monetar International (FMI).

Liderul sindical a afirmat ca o reducere a numarului functionarilor publici cu 5% nu va produce efectul scontat de presedintele Traian Basescu, subliniind ca exista trei institutii subpopulate - Curtea de Conturi, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) si Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) -, unde este nevoie urgenta de noi angajari.

"Curtea de Conturi ar avea nevoie de inca 300 de angajati pentru a putea controla cum se cheltuie banul public, dupa ce, de la inceputul anului, s-au pensionat aproape 200 de persoane. Ar fi normal sa se faca angajari pentru ca altfel institutia nu isi va mai putea indeplini functia pentru care a fost creata", a declarat, pentru NewsIn, presedintele BNS, Dumitru Costin.
Totodata, la ANOFM si la agentiile judetene este nevoie de inca 400 de posturi dupa ce anul trecut s-au facut disponibilizari masive.

"Fara un numar semnificativ de persoane nu pot fi finalizate la timp dosarele pentru accesul la somaj in conditiile in care se anunta cresterea numarului de someri. Cu aceeasi situatie se confrunta si APIA unde din 5.000 de angajati, 1.000 sunt sefi, iar restul trebuie sa gestioneze peste 1,2 milioane de dosare ale fermierilor", a explicat Dumitru Costin.

Presedintele sindicatului National APIA, Mihai Vasilescu, a declarat, duminica, pentru NewsIn ca din discutiile avute cu reprezentantii Comisiei Europene a rezultat ca ar mai fi nevoie de angajarea a inca 2.000 de persoane si astfel, numarul total al salariatilor APIA sa ajunga la aproape 7.300 de functionari.
Federatia Sindicatelor din Administratia Publica reprezinta circa 17.000 de salariati inscrisi in cele 32 de sindicate afiliate la federatie, din 40 de judete ale tarii din 16 domenii: RAAPPS, Control financiar, Media, Finante, Consilii judetene, Consilii locale si primarii, Penitenciare, Agricultura, Transporturi, Protectia copilului, Ordine publica si paza/Politie, Probatiune, Case de pensii, Protectie sociala, Cultura si Sanatate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.