Modelul legitimatiilor de senator a starnit discutii in cadrul ultimei sedinte a conducerii acestei Camere, noua forma propusa de Secretariatul general starnind comentarii despre dimensiunea si grafica lor.

Dupa nemultumirea manifestata de mai multa vreme de liderul UDMR, Gyorgy Frunda, fata de forma actualei legitimatii, Secretariatul general le-a propus senatorilor o varianta asemanatoare cu cea folosita de deputati.

„Ca si grafica este extrem de neatractiva aceasta legitimatie”, a comentat senatorul PDL Orest Onofrei, care a remarcat ca prototipul prezentat informeaza si ca presedintele Senatului este in „Circumscriptia de la Bistrita”.

„Da, pare usor incarcata, fiind de dimensiune mica”,
si-a dat cu parerea, intr-o prima faza, si liderul de la Senat, Mircea Geoana.

Nici liberalul Emilian Francu nu a fost multumit de noile modele de legitimatii propuse - „dimensiunea ar trebui sa creasca cu cel putin 20%, tocmai pentru a nu se confunda cu o carte de vizita”. „In rest, eu cred ca totusi este o solutie mult mai europeana decat acea legitimatie a noastra pe care o avem acum, de tip carnet 48”, a adaugat el.

Liderul grupului PDL din Senat, Traian Igas, a subliniat ca dimensiunea legitimatiei cat o carte de vizita este mai practica decat cea actuala, poate fi „purtata in portmoneu”, iar grafica poate fi imbunatatita. „Dar daca vreti sa facem una mai mare, propun atunci sa fim dotati si cu o husa sau cu un diplomat in care sa ne ducem legitimatia”, a adaugat el ironic.

„Domnule presedinte, este foarte buna, este de mult timp la Camera Deputatilor si, in perspectiva, sunt anumite idei, inclusiv sa iei salariul si indemnizatia pe acest card”, a comentat si chestorul Senatului, liberalul Dan Radu Rusanu.

Un alt liberal, secretarul Cornel Popa, a completat ca ar prefera sa nu apara circumscriptia si colegiul pe legitimatie. „Adica este suficient "senator". Esti senator al Parlamentului Romaniei si cu asta-basta (...) Mi se pare coborat putin in ridicol, pana la urma, prin aceste amanunte”, a afirmat el.

La randul sau, senatorul PSD Ion Vasile si-a exprimat opinia ca un senator „nu merita” sa poate o legitimatie tip card. „E vorba de prestigiul acestei institutii. O astfel de legitimatie cred ca ramane undeva intr-o vitrina, eu stiu. Conteaza totusi pentru fiecare dintre noi. E mare lucru sa ramana in forma de carnet sau asa cum se cheama, legitimatia aceasta cu dubla parte, o prezentare frumoasa. Este vorba si de tinuta institutiei noastre”, a comentat el.

„Este clar o dezbatere ideologica intre generatiile cu experienta si cele mai recente”, a tras concluzia presedintele Comisiei de politica externa, Titus Corlatean, care a amintit ca si la Parlamentul European se foloseste un model de legitimatie de dimensiuni mai mici. Liderul PDL Anca Boagiu i s-a alaturat, propunand chiar ca legitimatiile, dupa modelul de la PE, sa fie purtate „de gat”.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a incheiat discutiile pe subiect sustinand ca trebuie „verificat” daca este obligatoriu ca circumscriptia sa fie trecuta pe legitimatie, iar grafica ar putea fi schimbata. „Veniti cu o forma mai aerisita a acestei chestiuni si mergem pe un card de acest gen. Deci reveniti cu o forma pe care s-o putem analiza. Este un pas inainte si sunt convins ca, putin rearanjata, va putea sa raspunda si criteriilor de demnitate si de eficacitate”, s-a adresat Geoana reprezentantilor Secretariatului general.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.