Fostul sef al DGIPI, Cornel Serban, a incercat sa-l ajute pe omul de afaceri Gabriel Popoviciu sa scape de acuzatiile din dosarul Baneasa, spunand ca acesta este "extrem de important" si ca la el fac coada sa intre Basescu si Tariceanu, potrivit referatului procurorilor.

Astfel, fostul sef al DGIPI i-a spus lui Ion Motoc, denuntatorul de la DNA, ca Gabriel Popoviciu nu este vinovat si ca acesta l-ar fi ajutat dezinteresat in alte momente.

Cornel Serban a insistat sa sublinieze ca Popoviciu este "o persoana extrem de importanta", folosind expresia "la el fac coada sa intre Basescu, Tariceanu".

Potrivit referatului de arestare al procurorilor, consultat de NewsIn, la Motoc ar fi intervenit si Petru Pitcovici de la DGA, pentru a-i sugera ofiterului de politie judiciara ce pasi sa faca in continuare.

De altfel, chiar pe 24 decembrie 2008, Motoc a fost contactat de Pitcovici, care i-a trimis mai multe bunuri, respectiv whisky si palinca, prilej cu care s-a purtat si o dicutie legata de dosarul lui Popoviciu.

Potrivit procurorilor, inculpatii au fost animati de interese personale in ajutarea lui Gabriel Popoviciu, care a fost perceput ca o "persoana deosebit de influenta si cu o mare potenta financiara si relationala".
Popoviciu era, asadar, cercetat, in dosarul terenului de 224 de hectare al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV).

Potrivit procurorilor, la data de 12 aprilie 2004, fostul rector al Universitatii Agronomie, Ioan Alecu, si alte persoane din universitate, precum prorectorii Constantin Croitoru, Ioean Miclaus. Nicolae Cepoiu, secretarul stiintific Stefan Diaconescu, directorul general Nicole Dobrescu, contabilul si consilierul juridic, au incheiat un contract de asociere in participatiune cu SC Log Trans SRL.

Aportul USAMV Bucuresti consta, printre altele,in dreptul de folosinta a terenurilor fermei Baneasa.
Importanta in aceasta afacere, arata procurorii, a fost clauza potrivit careia in ipoteza dobandirii dreptulului de proprietate asupra terenurilor fermei de catre Universitate, acestea vor fi aport la capitalul social al celeilalte parti a contractului, respectiv SC Log Trans. In schimb, Universitatea primea 49% din capitalul social al Log Trans.

Astfel, existenta asocierii era limitata de dobandirea proprietatii pe terenuri de catre USAMV, dupa care aceasta se dizolva, iar terenurile deveneau aport in natura la Log Trans.

Terenul era proprietate publica a statului, afirma procurorii, insa dreptul de proprietate al USMV a fost inscris de Gheorghe Cuzuc, judecator de carte funciara, in baza unei legi care era abrogata.

Ulterior, a fost facuta o majorare de capital, iar Universitatea a fost cooptata ca actionar la Log Trans.
Tot atunci, denumirea societatii a fost schimbata din Log Trans in Baneasa Investments.

Numele omului de afaceri Gabriel Popoviciu apare oficial in afacere abia in 2002, cand acesta devine administrator al societatii si vicepresedinte.

"Asa se face ca, in perioada in care inculpatul Popoviciu Aurel Gabriel a detinut si functia de vicepresedinte al Consiliului de Administratie al SC Baneasa Investments SA, USAMV Bucuresti reprezentata de inculpatul Alecu Ioan Niculae, a adus aport in natura la capitalul social al SC Baneasa Investiments SA dreptul de proprietate asupra terenului in suprafata de 224 de hectare", se mai arata in referatul procurorilor.

In tot acest context, potrivit rezolutiei de punere in miscare a urmaririi penale pentru fostul sef al DGIPI si a omului de afaceri Gabriel Popoviciu, din continutul convorbirilor telefonice si a celor purtate in mediul ambiental intre Serban, Pitcovici, Popoviciu si Motoc a rezultat fara echivoc intentia lor de a-l recompensa material pe ofiterul de politie judiciara Ion Motoc de la DNA, urmand ca acesta sa determine, prin activitatea sa, emiterea solutiei in dosarul lui Popoviciu privind terenurile din Baneasa.

Serban ar fi pus la dispozitia lui Tiberiu Dinu, consulul la Milano, la solicitarea acestuia, lista detaliata a convorbirilor telefonice efectuate de la un post telefonic si a facut demersuri pentru identificarea titularului sau utilizatorului unui alt post telefonic care trimitea mesaje de amenintare unui membru al familiei, respectiv ministrului Sanatatii, cumnatul lui Dinu.

Prin obtinerea acestor informatii se urmarea sa fie inlaturat unul dintre angajatiii consulatului, sustine DNA.

Informatiile au fost solicitate verbal de fostul sef al DGIPI fara a avea o adresa scrisa de solicitare, ci doar argumentul ca este o activitate operativa.

Ca urmare, arata procurorii, Serban ar fi beneficiat de sprijinul lui Dinu pentru a fi numit adjunct la DGIPI.
Cornel Serban, fostul sef DGIPI, Petru Pitcovici, de la DGA, si omul de afaceri Gabriel Popoviciu nu au primit mandate de arestare preventiva, joi dimineata, de la Curtea de Apel Bucuresti, insa decizia poate fi atacata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.