Deputatii PNL Cristian Burlacu si Lucia Varga si-au prezentat, miercuri, initiativa legislativa, pe care urmeaza s-o depuna in Parlament, dupa ce va fi supusa unei dezbateri publice, prin care intentioneaza reglementarea "turismului ecologic" si conditiile desfasurarii acestuia.
In propunerea legislativa privind stabilirea unor mecanisme economice pentru promovarea si dezvoltarea turismului ecologic, liberalii au prevazut ca persoanele fizice autorizate, asociatiile familiale si societatile comerciale care desfasoara activitate turisitica ecologica beneficiaza de anumite facilitati, printre care scutirea de la plata impozitului pe venit sau profit, dupa caz, pe o perioada de zece ani, la o capacitate de cazare de pana la 40 de camere inclusiv, informeaza NewsIn.

In schimbul acestei scutiri, beneficiarii sunt obligati sa foloseasca sumele respective pentru inlocuirea sistemelor clasice de iluminat cu sisteme neconventionale, la izolarea termica a cladirilor, la achizitionarea de mijloace de transport nepoluante, la achizitionarea de panouri solare ori pompe de caldura.

Pentru a fi beneficiar al actului normativ, persoanele fizice autorizate, asociatiile familiale si societatile comerciale trebuie sa indeplineasca cel putin trei dintre urmatoarele criterii: sa utilizeze energie alternativa intr-o proportie de cel putin 15% in cadrul activitatii de turism, sa utilizeze becuri economice intr-o proportie de minimum 50%, sa utilizeze detergenti ecologici, sa colecteze selectiv propriile deseuri, sa promoveze produsele traditionale romanesti ecologice, sa utilizeze in exclusivitate mijloace de transport ecologice, in cadrul programelor organizate pentru turisti.

Persoanelor juridice care indeplinesc conditiile mentionate anterior consiliile locale le pot pune la dispozitie din terenurile disponibile, in formele si conditiile legale, suprafete de teren necesare construirii, dezvoltarii si exploatarii de pensiuni turistice ecologice. De asemenea, in propunerea legislativa a liberalilor se prevede ca se acorda prioritati la instalarea de linii pentru comunicatii (telefon, telex, fax), precum si asistenta tehnica de specialitate, sub toate formele, din partea Ministerului Turismului si a asociatiilor profesionale pentru persoanele fizice autorizate, asociatiile familiale si societatile comerciale care desfasoara activitate turistica ecologica.

Alte falicitati asigurate pentru desfasurarea activitatii turistice ecologice includ cuprinderea ofertei turistice a beneficiarilor in materialele de promovare turistica editate de Ministerul Turismului, dar si plata, la tariful stabilit pentru consumul de uz casnic, a energiei electrice, a gazului metan si a serviciilor de telecomunicatii utilizate de beneficiari cu o capacitate de cazare de pana la 10 camere inclusiv.
In cazul in care se constata, de catre reprezentantii Ministerului Turismului, ca beneficiarii actului normativ nu indeplinesc, cumulativ, in orice moment, obligatiile si criteriile legii, nu mai beneficiaza de facilitati, pentru anul in care s-a facut constatarea.

Facilitatile legii ar urma sa se acorde incepand cu anul 2010. In cadrul unei dezbateri organizate pe marginea acestui proiect, initiatorii au anuntat ca asteapta completari pertinente din partea ONG-urilor pentru imbunatatirea actului normativ. Reprezentanti ai societatii civile au remarcat, in schimb, faptul ca este de salutat demersul opozitiei, dar ca acest gen de initiative ar fi fost mai utile daca ar fi fost promovate in perioada guvernarii. Propunerea legislativa va mai fi supusa unei dezbateri organizate, saptamana viitoare, si cu Ministerul Turismului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.