Viceprim-ministrul Dan Nica a declarat, luni, la finalul sedintei Coalitiei, ca o delegatie a FMI va veni in aceasta saptamana in Romania "in primul rand" pentru a evalua situatia economiei romanesti, aratand ca "nu crede" ca va fi vorba despre o negociere pe tema unui imprumut.

"Au fost si discutii legate de modul in care vom asigura finantarea in acest an, nu exista in acest moment un proces de evaluare care sa fie finalizat. (..)Ceea ce ne ingrijoreaza este o oarecare ingreunare a procesului de asigurare a creditarii catre firmele din Romania de catre sistemul bancar si vrem sa vedem care sunt modalitatile prin care sa ajutam sistemul bancar si in acelasi timp sa fim siguri ca nu exista niciun abuz in acest domeniu", a declarat Dan Nica, la finalul sedintei Coalitiei, transmite NewsIn.

Vicepremierul, care este si ministru de interne, a precizat ca nu are nicio informatie legata de discutiile purtate intre FMI si o delegatie romana pe marginea unui imprumut. Intrebat daca delegatia FMI care va veni in Romania in aceasta saptamana va negocia cu partea romana un imprumut, Nica a spus ca "nu crede" ca va exista o astfel de negociere cu Guvernul Romaniei. De altfel, Nica a aratat ca exista un mecanism prin care reprezentantii FMI fac schimb de informatii cu institutiile abilitate din fiecare tara pentru a evalua impactul crizei economice. "Eu inteleg ca ei vin in primul rand pentru a vedea care este situatia economiei romanesti, daca a existat un impact al crizei, cum este pregatita economia Romaniei pentru a face fata acestei crize si care sunt masurile ce trebuie luate pentru o reglementare mai buna a sistemului financiar-bancar astfel incat sa se evite situatiile neplacute din anul 2008", a precizat ministrul social-democrat.

Liderul PDL Theodor Stolojan a declarat luni, inaintea sedintei coalitiei, unde s-a discutat despre un posibil imprumut de la FMI, ca Romania are nevoie de finantare externa, pentru ca, fara acesta, ar putea repeta criza din perioada 1997-2000.

Fostul premier a sustinut ca PSD stie la fel de bine ca Romania are nevoie de finantare externa, sugerand ca, de fapt, aceasta solutie nu va putea fi evitata decat cu mari costuri. "Si PSD si PDL stiu ca Romania are nevoie de finantare externa, ca nivelul investitiilor straine directe s-a redus probabil la jumatate fata de 2008, deci alegerea e cunoscuta de mult. Vrem o ajustare brusca cum s-a facut in perioada 1997-2000? Trebuie sa va reamintesc cand cursul leu-dolar a trecut de la 4000 lei dolarul, apoi la 8000 si apoi la 16.000? Asta este varianta, daca nu recurgem la o finantare externa", a declarat Stolojan. El a admis insa ca exista si optiunea ca Romania sa nu se imprumute, dar ca in acest caz consumul va fi redus drastic. "Romania are doua optiuni: una, de a nu lua nicio finantare externa si de a reduce masiv consumul productiv si neproductiv, pentru ca neputand sa finantezi deficitul mare, trebuie sa reduci importurile, sau de a lua o finantare extrerna si a castiga timp pentru a face reformele structurale", a conchis europarlamentarul.

In ultima perioada, lideri ai PSD s-au declarat impotriva unui posibil credit extern luat de Romania de la FMI, iar Mircea Geoana i-a cerut ministrului de Finante, Gheorghe Pogea, sa prezinte urgent in coalitie argumentele pentru un asemenea angajament.

Romania, nou acord cu FMI?

Romania ar putea renunta la imprumutul de la FMI, daca acordul presupune majorarea TVA


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.