Daca liderii de la Seul viseaza o pregatire a reunificarii prin investitii in Nord, Phenianul cauta doar rezolvari de moment ale crizei economice cronice.

La sapte ani dupa prima intalnire istorica dintre lideri ai natiunii divizate de ideologie si de razboiul din 1950-1953, presedintele sud-coreean, Roh Moo-hyun, va face, marti, cativa simbolici pasi peste frontiera nord-coreeana pentru a ajunge, cu masina, la Phenian. Oferta sa include dezvoltarea de noi proiecte economice comune, care sa aduca Nordului profiturile de care are nevoie. Regimul comunist insa ezita sa se deschida prea mult investitiilor capitaliste.

Economie emergenta se­cu­rizata de prezenta mi­li­tara americana, Coreea de Sud a avut anul trecut un PIB de 900 miliarde de dolari - al doisprezecelea din lume. Peste prapastia celei mai militarizate frontiere a lumii, Coreea de Nord a reusit abia 25,6 miliarde - adica bugetul militar al Sudului, dupa cum calculeaza Associated Press. in ultima jumatate de secol, cele doua Corei au reusit sa restabileasca doar slabe legaturi comerciale, facilitate de deteriorarea continua a economiei Nordului si de insistentele Sudului ingrijorat de un posibil colaps peste granita.

Enclave capitaliste

Punctul culminant al noilor relatii intercoreene s-a consumat in 2000, prin strangerea de maini dintre presedintele sud-coreean al vremii, Kim Dae-jung, si "o­mologul" sau nord-coreean, Kim Jong Il. Atunci s-au pus si bazele colaborarii economice din Complexul Industrial Kaesong, unde manageri capitalisti coreeni supravegheaza muncitori de aceeasi etnie.

Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.