Este stiut ca nu te poti juca cu natura si de cele mai multe ori se joaca ea cu noi, consecintele fiind, in general, dezastuoase. Dar acum, parca mai mult decat oricand, totul este dat peste cap, iar oamenii de stiinta se straduiesc sa gaseasca niste explicatii plauzibile.

Dupa ultimele cutremure care se tin lant, multe petrecute in adancul marii, cercetatorii au constatat, cu uimire, aparitia stanie a unei "gauri neagre" in mijlocul Oceanului Atlantic, care ar putea oferi informatii pretioase despre compozitia centrului Pamantului. "Rana deschisa" se pare ca ar avea la origine miscarea placilor tectonice. Craterul, cu un diametru de 3.000 pana la 4.000 de metri, este situat la o adancime de 4.900 de metri. Fosa i-a surprins pe oamenii de stiinta, intrucat acest gen de urme sunt in general acoperite de magma vulcanica, si acest "crater", nu e! O echipa de 12 cercetatori, va examina "rana" timp de sase saptamani, cu ajutorul unui robot. Avem, deci, in fata, inca un fenomen inexplicabil, venit pe fondul incalzirii globale, a anomaliilor climatice, care nu vestesc nimic bun.

Oameni de stiinta britanici au inceput in aceasta saptamana o misune oceanografica cu baza in insulele Canare, pentru a examina o stranie "gaura neagra" descoperita in mijlocul Oceanului Atlantic, care ar putea oferi informatii pretioase despre compozitia centrului Pamantului, relateaza AFP.

Diverse studii au relevat existenta unui imens crater pe scoarta teresta, cu un diametru de 3.000 pana la 4.000 de metri, situat la o adancime de 4.900 de metri, care s-a format in timpul miscarilor dintre doua placi tectonice.
Falia a fost descrisa ca "o rana deschisa aparuta pe suprafata Pamantului", au explicat geologii si oceanografii de la Centrul britanic pentru oceanografie nationala.
Fosa i-a surprins pe oamenii de stiinta, intrucat acest gen de urme sunt in general acoperite de magma vulcanica.
O echipa de 12 britanici, condusa de profesorul Roger Searle de la Universitatea Durham (nord), va examina aceasta fisura timp de sase saptamani, cu ajutorul unui robot ce va parcurge zona si va extrage materie efectuand forari de patru centimetri diametru si un metru adancime. Robotul, echipat cu o camera digitala, va inregistra si imagini de inalta rezolutie.

"Este o oportunitate unica de a vedea alcatuirea stratului intern al Terrei", a declarat cotidianului El Pais seful echipei, Roger Searle.

Specialistul a subliniat ca absenta materiei vulcanice la nivelul craterului va permite robotului sa aiba acces la materii mai apropiate de centrul Pamantului.
Concluziile definitive ale misiunii vor fi trase insa peste cativa ani, a precizat Searle.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.