In Italia, milioane de tone de deseuri industriale produse in nord fac obiectul unui trafic ilegal spre orasele din sud, releva Laure Stephan in cotidianul francez Libration.

Prima reuniune a luptei impotriva crimei organizate, promovata de Libera, o retea de asociatii impotriva mafiilor din Italia, s-a desfasurat la Roma in cursul week-endului trecut. A fost un prilej de care a profitat Legambiente, o asociatie italiana pentru protectia mediului inconjurator, pentru a le cere autoritatilor sa intensifice lupta impotriva EcoMafiei, a "sechestrului" criminalitatii organizate asupra constructiilor ilegale si a traficului de deseuri.

"Traficul ilegal al deseurilor reprezinta a doua activitate a organizatiilor criminale, imediat dupa droguri. O ‘’piata’’ ce reprezinta aproape 100 de milioane de euro (la randul sau, Legambiente vorbeste de trei miliarde de euro, n.red.fr.) pe an in Italia", explica Donato Ceglie. De peste zece ani, criminalitatea organizata, via societati ori intermediari onerosi, gereaza, in fiecare an, mai multe milioane de tone de deseuri rezultate din industrie. Unele dispar pur si simplu din bilanturile intreprinderilor, altele sunt trimise in sudul Italiei.

O mana cereasca pentru societatile din Nord (provinciile Veneto, Lombardia si Piemonte) care au gasit calea de a "reduce cu aproape 50 la suta costurile de distrugere" (a acestora), afirma Donato Ceglie. Dar un dezastru pentru Mezzogiorno. Puglia si Campagna ocupa, astfel, primele locuri in traficul ilegal. Modalitatile de gestiune sunt devastatoare pentru mediu. Aceste deseuri sunt ingropate in sol si, mai ales, arse.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.