Directorul CIA a avertizat miercuri asupra pericolului chinez la adresa SUA, in raportul anual al Agentiei privind amenintarile mondiale. "Uitind" sa mentioneze, ca in alte rapoarte recente ale CIA, elementele de cooperare intre cele doua state, directorul CIA, Porter Goss, a atentionat ca modernizarea militara a Chinei dezechilibreaza balanta puterii in Strimtoarea Taiwan si reprezinta o amenintare la adresa fortelor americane din regiune.
Goss a afirmat ca Beijingul face eforturi militare si diplomatice sustinute pentru "a contracara ceea ce vede drept eforturile SUA de a ingradi sau incercui China". Declaratiile directorului CIA privind China reprezinta doar o mica parte din raportul care subliniaza, in primul rind, amenintarea terorismului islamic si exprima ingrijorarea privind Iranul si Coreea de Nord.
Goss a mai precizat ca intentioneaza sa reorienteze agentia pe care o conduce catre evaluarea amenintarilor si sa evite declaratiile ce ar putea fi interpretate drept directive de politica externa a Statelor Unite. Afirmatiile referitoare la China indica insa ca CIA acorda din ce in ce mai multa atentie potentialelor amenintari militare, in contextul dezvoltarii legaturilor economice ale Chinei cu vecinii sai si cu SUA. Porter Goss s-a referit in mod concret la cresterea numarului de rachete balistice desfasurate in Strimtoarea Taiwan si la imbunatatirea capacitatilor nucleare si conventionale chineze.
Fosti aliati, viitori inamici
Schimbarea de ton este una notabila, avind in vedere preocuparea SUA fata de intentiile europenilor de suspendare a embargoului impus vinzarii de arme catre China. Experti in relatiile chino-americane spun ca, desi avertismentele asupra capacitatilor militare chineze nu reprezinta nimic nou, CIA a pus accentul, pina acum, pe cooperarea intre Washington si Beijing. In raportul de anul trecut, fostul director George Tenet a laudat China pentru contributia sa la razboiul impotriva terorismului si pentru participarea la convorbirile cu Coreea de Nord.
In 2003, acelasi Tenet descria relatiile dintre SUA si Taiwan ca fiind neutre si afirma ca Beijingul incearca sa se impuna "prin crestere economica si integrare in economia globala". "Este ciudat ca nu s-a spus nimic despre importanta enorma pe care China o acorda unui mediu international stabil si relatiilor constructive cu SUA", a apreciat fostul consilier adjunct pentru securitate nationala in administratia Clinton, James Steinberg.
Irakul - scoala de teroristi
Porter Goss a avertizat, de asemenea, ca instabilitatea din Irak ofera fundamentalistilor conditii de pregatire si contacte care ar putea fi folosite in alte atacuri in strainatate. "Luptatorii care supravietuiesc vor pleca din Irak cu experienta si se vor axa pe acte de terorism urban. Ei reprezinta o potentiala masa de contact pentru construirea unor celule, grupuri si retele teroriste transnationale". La rindul sau, directorul FBI, Robert Mueller, a insistat asupra pericolului reprezentat de membrii al-Qaeda care s-ar putea afla in SUA sub acoperire si care ar putea planifica un atac sau recruta extremisti americani convertiti la islamism.
Despre autor:

Sursa: Cotidianul
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup Elites: ce înveți în tabăra de antreprenoriat și de ce să te înscrii
Sursa: start-up.ro
-
Analiza Green Start-Up: cât costă alimentele vegane vs cele tradiționale
Sursa: green.start-up.ro
-
10 modele de papuci eleganți, cu toc, care oferă stil unei ținute de vară
Sursa: garbo.ro
-
evoMAG: Mai mult de jumătate dintre românii de la orașe nu au aer condiționat...
Sursa: retail.ro
-
Dobânda cheie a ajuns la 5,50%
Sursa: futurebanking.ro
-
Starea de sănătate a lui Alexandru Arșinel îi îngrijorează pe apropiații...
Sursa: kudika.ro
-
Un alt fel de job: Ofițer șef de bomboane. Cum poți să faci bani mâncând...
Sursa: wall-street.ro