Europa este presata sa se tina de cuvant si sa participe cu un numar substantial de trupe la noua misiune extinsa a Natiunilor Unite in Liban

La Bruxelles a inceput reuniunea extraordinara a reprezentantilor Uniunii Europene cu privire la organizarea unei forte de mentinere a pacii in sudul Libanului. La reuniune participa si reprezentanti ai Romaniei si Bulgariei. Autoritatile ONU si-au exprimat dezamagirea ca natiunile europene nu au reusit sa-si tina promisiunea de a trimite rapid un numar substantial de militari care sa sustina incetarea focului intre Israel si militantii Hezbollah.

La reuniune participa ambasadorii tarilor membre si reprezentantii lor militari. Intalnirea va fi urmarita cu cea mai mare atentie intrucat Europa este presata sa se tina de cuvant si sa participe cu un numar substantial de trupe la noua misiune extinsa a Natiunilor Unite in Liban.

Este vorba de participarea individuala a tarilor europene - nu a Uniunii Europene ca organizatie.

Initial Franta a declarat ca va conduce noua forta de mentinere a pacii in Liban si ca ea insasi va trimite mii de militari, dar - pana acum - nu a promis concret decat 200.

Unul din motive este acela ca nu sunt clare prerogativele pe care le vor avea aceste trupe in baza mandatului ONU.

Intre timp, Italia s-a oferit sa conduca forta de mentinere a pacii, dar - marti - a avertizat ca nu va trimite deloc trupe in sudul Libanului daca armata israeliana isi continua tirul asupra militantilor Hezbollah din acea regiune.

Corespondentii transmit insa ca ar fi vorba mai mult de o manevra diplomatica a premierului Prodi care nu vrea sa-si supere colegii de coalitie - respectiv stanga pro-palestiniana - pentru ca altfel risca sa piarda fragilul echilibru al acesteia.

Doua conditii

Dar chiar si fara aceasta problema de politica interna, Italia a pus conditii pentru preluarea conducerii si trimiterea a pana la trei mii de militari in Liban. Doua dintre conditii vor fi discutate la reuniunea de miercuri.

Una dintre conditii se refera la prerogativele acordate misiunii de mentinere a pacii de mandatul ONU

Una se refera la prerogativele acordate misiunii de mentinere a pacii de mandatul ONU. Italia - ca si restul tarilor de altfel - vrea sa se lamureasca foarte clar in ce conditii va putea fi folosita forta militara si cum vor trebui tratati militantii Hezbollah gasiti in zona patrulata de forta de mentinere a pacii.

In plus, va cere celorlalte tari europene sa anunte ferm cu cati militari vor participa la operatiune.

Pana acum in jur de 12 tari au promis un total de doar sase mii de soldati - cu mult mai putini decat cei 15.000 de care vorbeste rezolutia ONU care a stabilit conditiile incetarii focului.

Se asteapta ca ofertele sa fie clarificate inaintea intalnirii de vineri dintre ministrii de externe ai UE si secretarul general ONU, Kofi Annan.

Multi s-au grabit sa tina discursuri despre criza si sa emita comunicate, dar cuvintele nu vor rezolva problema din Liban. Nu vor duce la implementarea rezolutiei ONU.

Intre timp, purtatorul de cuvant al ministerului israelian de externe, Mark Regev, a avertizat ca tergiversarea acestei misiuni impiedica implementarea completa a rezolutiei ONU.

"Multi s-au grabit sa tina discursuri despre criza si sa emita comunicate, dar cuvintele nu vor rezolva problema din Liban. Nu vor duce la implementarea rezolutiei ONU."

"Avem nevoie de pasi concreti si in absenta lor sunt temeri ca acele elemente care vor sa impiedice implementarea ei - fie Iranul, fie Siria, fie Hezbollahul insusi ar putea iesi invingatoare", a spus domnul Regev.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.