Ministrii Finantelor din zona euro, intruniti zilele trecute la Luxembourg, au declarat ca Uniunea Europeana trebuie sa ia masuri rapide pentru a stopa aprecierea monedei unice in raport cu dolarul american, si i-au recomandat Bancii Centrale Europene sa relaxeze procesul de crestere a ratei dobanzii.

Ministrii Finantelor din statele membre ale zonei euro au subliniat, in cadrul intrunirii de marti, ca nu doresc ca moneda europeana sa isi continue aprecierea in raport cu dolarul, peste cursul actual, de circa 1,3 dolari, intrucat ar putea afecta exporturile din regiune, transmite Reuters.

Ministrul Finantelor din Franta, Thierry Breton, apreciaza ca valoarea actuala a euro, care a atins, in aceasta saptamana, cotatia maxima a ultimului an in raport cu dolarul, este favorabila.

"Trebuie sa fim foarte atenti, pentru ca euro sa nu depaseasca aceasta valoare", a afirmat Breton.
Majorarea cursului de schimb al monedei europene in raport cu dolarul determina reducerea competitivitatii exportatorilor din zona euro si diminuarea echivalentului in euro al veniturilor obtinute de aceste companii in moneda americana.

Ministrul Finantelor din Luxemburg, Jean-Claude Junker, care a prezidat intrunirea, a sugerat ca aprecierea monedei euro se apropie de limita care poate fi tolerata de statele membre ale zonei euro. "Depinde de nivel. Consider ca nivelul actual este un motiv de ingrijorare", a declarat Junker, precizand ca situatia actuala nu este periculoasa, inca, dar ar putea deveni.

O pozitie similara a fost adoptata si de ministrul Economiei din Spania, Pedro Solbes, care a afirmat ca nivelul actual al cursului de schimb nu este unul foarte favorabil. Din punctul de vedere al Fondului Monetar International (FMI), moneda europeana inregistreaza un curs de schimb echilibrat, atat in raport cu dolarul, cat si alte monede.

Ingrijorare dinspre nivelul deficitelor

Reuniunea ministrilor de Finante a constituit si un prilej de a discuta problema deficitelor publice cu care se confrunta tarile din UE. Pe agenda, tara cu cea mai ingrijoratoare situatie este Italia. Aici deficitul public ar putea atinge 4,5% din PIB, iar datoria sa depaseasca 107% din PIB in acest an.

Potrivit procedurii de deficit excesiv, pe care Italia s-a angajat sa o respecte, pana la sfarsitul lui 2007 ea va trebui sa isi reduca deficitul sub 3% din PIB.
Franta se afla si ea sub supravegherea Bruxelles-ului, care considera ca exista un risc deloc neglijabil ca, incepand cu 2006, deficitul bugetar sa treaca peste pragul de 3%, contrar previziunilor Parisului.

FMI indeamna la prudenta

Fondul Monetar International (FMI) i-a indemnat pe guvernatorii BCE la prudenta fata de o noua ridicare a ratei dobanzii, chestiune in care banca ar trebui sa se pronunte astazi.

Desi considera ''legitima'' politica de austeritate monetara dusa de BCE, care din noiembrie si pana la ora actuala s-a tradus prin doua ridicari succesive ale ratei dobanzii de referinta cu cate 0,25%, de aceasta data FMI se opune unei noi cresteri. ''Conditiile pentru o inasprire continua si deci mai substantiala nu par sa fie reunite'', se arata in raportul anual al FMI asupra zonei euro, citat de agentiile de presa europene. ''Inflatia aparenta va reveni mai mult ca sigur sub 2% pana in 2008, riscurile mergand mai mult spre scadere. Or, o inasprire continua a politicii monetare va implica o accelerare a aparitiei efectelor de ordin secund sau a altor socuri de natura sa creasca presiunile inflationiste'', a declarat Michael Deppler, autorul studiului, in fata ministrilor de Finante intruniti la Luxembourg.

Efectele de ordin secund despre care vorbeste Deppler se refera in special la cresterea salariilor, care, in mod teoretic, ar putea rezulta din cresterea preturilor la petrol.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.