Agentia ONU pentru controlul activitatilor nucleare, AIEA, a inaintat raportul privind programul nuclear iranian la Consiliul de Securitate. Agentia Internationala pentru Energie Atomica spune, in raportul prezentat miercuri la Viena, ca nu a reusit sa se convinga ca activitatile nucleare ale Teheranului sunt pur pasnice.

Criza privind activitatile nucleare ale Iranului a intrat intr-o noua faza. Masura luata de agentia ONU pentru control nuclear, de a trimite la Consiliul de Securitate ultimul raport privind Iranul, s-ar putea solda cu o decizie a Consiliului de a impune sanctiuni Teheranului.

Statele Unite cred ca Iranul vrea sa construiasca arme nucleare. Statele Unite si unele state europene doresc de aceea ca Iranul sa inceteze toate procedurile de imbogatire a uraniului. Teheranul sustine insa ca programul sau este numai pentru obtinerea de energie nucleara civila.

Ambasadorul american la ONU, John Bolton, a cerut comunitatii internationale sa mentina presiunea asupra Iranului in privinta programului nuclear. Bolton afirma ca data fiind sfidarea de care da dovada Iranul, problema trebuie discutata de ONU fara intarziere.

Vom stabili ce masuri vom adopta de acum incolo dat fiind ca Iranul nu si-a respectat promisiunile si obligatiile internationale si vom incerca sa stabilim ce rol va trebui sa aiba ONU in aceasta problema, a declarat oficialul american. In schimb, ambasadorul Frantei la ONU, Jean Marc de La Sabliere, a sugerat ca discutiile nu trebuie grabite.

Consiliul de Securitate al ONU trebuie sa trateze problema gradual, fiindca vrem ca Iranul sa suspende programul nuclear deci e nevoie de masuri graduale si reversibile daca Teheranul hotaraste sa faca acest lucru, a declarat oficialul francez.

Este improbabil ca in cadrul Consiliului de Securitate sa se puna imediat problema unor sanctiuni pentru Iran.

O asemenea masura ar avea de intampinat opozitia Chinei si a Rusiei- tari care au legaturi comerciale stranse cu Iranul si au drept de veto in Consiliul de Securitate al ONU.

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a spus limpede ca Rusia se va impotrivi unor eventuale sanctiuni impotriva Iranului si a subliniat ca Agentia Internationala pentru Energie Atomica ar trebui sa faca mai multe eforturi pentru a convinge Iranul sa renunte la tehnologia de imbogatire a uraniului.

Diplomatii sugereaza ca o prima masura pe care Consiliul de Securitate ar putea sa o ia ar fi sa ceara oficial Iranului sa suspende activitatile de imbogatire a uraniului si, in acelasi timp, sa ceara Agentiei ONU pentru control nuclear sa raporteze daca Iranul se supune.

Reactia Teheranului

Presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, a criticat din nou statele occidentale pe fondul disputei privind programul nuclear al Teheranului. El declarat ca Occidentul nu poate sanctiona in vreun fel Teheranul fiindca lumea are nevoie de Iran.

Pastrand tonul sfidator adoptat in ultimele interventii, presedintele Iranului a declarat ca tara sa nu va ceda in fata intimidarilor si umilirii. "Inamicii nostri nu vor reusi sa forteze Iranul sa renunte la dreptul sau de a folosi tehnologia nucleara in scopuri pasnice"- a declarat liderul iranian.

Ahmadinejad a avertizat ca statele occidentale sunt mai vulnerabile si vor avea de suferit mai mult decat Iranul. Presedintele Iranului pare sa sugereze ca, in cazul unor eventuale sanctiuni, Iranul ar putea da o replica dura Occidentului, reducand exporturile de petrol si, implicit, determinand scumpirea petrolului pe pietele internationale.

La randul sau, presedintele Parlamentului iranian, Gholamali Haddad-Adel a precizat ca Iranul nu va renunta la programul nuclear.

Acum poporul iranian simte ca problema energiei nucleare e strans legata de independenta tarii. Presiunile exercitate de America si aliatii sai impotriva Iranului sunt contrare dorintei Iranului de independenta. Istoria noastra, cultura, credinta, religia si revolutia noastra sunt o dovada ca poporul iranian a luptat pentru independenta si e dispus sa isi dea viata pentru asta, a declarat oficialul iranian.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.